Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zvrat v záhade zrúteného airbusu: Pilot urobil núdzový manéver, TOTO sú jeho posledné slová

Pilot mal podniknúť zostup kvôli dymu. Zobraziť galériu (4)
Pilot mal podniknúť zostup kvôli dymu. (Zdroj: twitter, SITA/AP)

PARÍŽ/KÁHIRA - Príčinu štvrtkového pádu lietadla spoločnosti EgyptAir obostiera stále rúško tajomna, a to aj kvôli informáciám, ktoré sa neustále menia. Podľa posledných správ pilot airbusu, ktorý smeroval z Paríža do Káhiry, predsa len urobil núdzové volanie, v ktorom oznámil, že musí podniknúť manéver na uhasenie požiaru na palube.

Prvé FOTO trosiek lietadla EgyptAir, z ktorých mrazí: Pred zrútením sa udiala zásadná vec!

Francúzsky úrad pre vyšetrovanie leteckých nehôd potvrdil v sobotu domnienky, podľa ktorých boli krátko pred zrútením egyptského lietadla do Stredozemného mora zaznamenané hlásenia o zadymení jeho vnútrajška. Podľa vyjadrenia hovorcu Sébastiena Bartheho odoslal automatický systém lietadla pozemným zariadeniam správy nasvedčujúce prítomnosti dymu na viacerých miestach. Detektory ho zachytili niekoľko minút pred tým, ako let EgyptAir číslo 804  zmizol z obrazoviek radarov, príčina je však zatiaľ neznáma.

Mohamed Said Shoukair
Zobraziť galériu (4)
Mohamed Said Shoukair  (Zdroj: twitter, SITA/AP)

Spočiatku sa tvrdilo, že pilot Mohamed Said Shoukair (37) stratil akýkoľvek rádiový kontakt pred haváriou, ale podľa zdrojov z oblasti letectva vo Francúzsku Egypťan kontaktoval riadenie letovej prevádzky kvôli dymu, ktorým sa zaplnil Airbus A320 a uviedol, že sa chystá vykonať núdzový zostup. Rozhovor mal dokonca trvať niekoľko minút. Francúzsky televízny kanál M6 oznámil, že pilot potom začal "rýchly zostup", zameraný na hasenie požiaru na palube a odstránenie dymu. Manéver však zahŕňa dramatické zmeny v tlaku vzduchu v kabíne a môže byť veľmi nebezpečný.

Podľa gréckeho ministra obrany Panosa Kammenosa, lietadlo so 66 osobami na palube začalo vo výške necelých 11.300 metrov nad morom prudko meniť smer, na čo kleslo do výšky približne 4600 metrov a zmizlo z obrazoviek radarov. Po vstupe do egyptského vzdušného priestoru pri gréckom ostrove Karpathos sa najprv stočilo o 90 stupňov smerom k východu a potom opísalo slučku.

V sobotu našli prvé trosky.
Zobraziť galériu (4)
V sobotu našli prvé trosky.  (Zdroj: egypt army)

Aj osobné veci pasažierov.
Zobraziť galériu (4)
Aj osobné veci pasažierov.  (Zdroj: egypt army)

Oheň na palube by mohol svedčiť o fatálnej technickej poruche a vo svetle nových informácií sa teroristický útok javí ako menej pravdepodobný, píše portál mirror.co.uk. Údaje o núdzovom volaní sa objavili hneď po zmiznutí lietadla, ale neskôr ich egyptská armáda spochybnila a aerolínie EgyptAir svoje vyhlásenie odvolali.

Prvá nahrávka so slovami kapitána

V piatok úrady zverejnili zvukový záznam, na ktorom kapitán Shoukair hovorí so švajčiarskym riadením letovej prevádzky. Ku komunikácii došlo okolo polnoci švajčiarskeho miestneho času a asi dve a pol hodiny pred tým, ako Gréci stratili s airbusom spojenie. Pilot sa mal potom ešte zhovárať s Grékmi, bol v dobrej nálade, žartoval a debatu ukončil slovami: "Dobrú noc", informoval portál theladbible.com.

Viac o téme: AirbusEgyptairMS804Mohamed Said Shoukair
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu