Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nový rakúsky kancelár už dnes zložil sľub: Zostáva však aj vo funkcii lídra strany

Christian Kern Zobraziť galériu (3)
Christian Kern (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Nový rakúsky kancelár Christian Kern zložil dnes vo Viedni ústavou predpísaný sľub do rúk prezidenta Heinza Fischera a stal sa tak aj oficiálne nástupcom Wernera Faymanna na čele spolkovej vlády Rakúskej republiky.

Na protokolárnej slávnosti nechýbal ani vicekancelár Reinhold Mitterlehner, ktorého rakúsky prezident po Faymannovej demisii poveril dočasne právomocami spolkového kancelára a pre ktorého sa dnes po 17.00 h táto misia skončila. Informovali o tom tlačová agentúra APA i rakúske elektronické médiá.

Nový rakúsky kancelár už
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Doterajší predseda predstavenstva Rakúskych spolkových železníc (ÖBB) Kern sa tak stal v súlade so želaním vedenia krajinských organizácií vládnej Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ) mužom, ktorý by mal tomuto subjektu pomôcť po sérií volebných neúspechov.

Nový rakúsky kancelár už
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Už skôr padlo v SPÖ rozhodnutie, že funkcie lídra strany a spolkového kancelára by mala zastávať jediná osoba. Prezídium a predsedníctvo SPÖ schválili dnes takmer jednohlasne Kerna za kandidáta na post predsedu strany, do ktorej ho zrejme zvolia oficiálne delegáti zjazdu naplánovaného na 25. júna.

Viac o téme: KancelárChristian Kern
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu