Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Politické zemetrasenie v Rakúsku: Kancelár končí, náhradník už je známy

Werner Faymann Zobraziť galériu (2)
Werner Faymann (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Rakúsky spolkový kancelár Werner Faymann, ktorý je predsedom Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ), sa rozhodol odstúpiť zo všetkých funkcií.

Podľa agentúry DPA a rakúskej verejnoprávnej stanice ORF to oznámil dnes po stretnutí s krajinskými šéfmi SPÖ vo Viedni. "Táto krajina potrebuje kancelára, ktorý má plnú podporu jeho strany. Vláda potrebuje nový a silný štart. Každý, kto takúto podporu nemá, nemôže túto úlohu splniť," povedal Fayman, ktorý je kancelárom od roku 2008.

Faymann (55), zdôvodnil svoje rozhodnutie stratou podpory v radoch svojej strany po tom, ako v prvom kole prezidentských volieb z 24. apríla zvíťazil kandidát opozičnej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ). Tento volebný výsledok predstavuje v prípade Rakúska novú situáciu, svedčiacu o veľkej nespokojnosti voličov.

Faymann bol pod tlakom po prvom kole prezidentských volieb, kde kandidát jeho strany prepadol. Mnohí výsledky prvého kola prezidentských volieb vnímali ako protest proti jeho koalícii. Druhé kolo volieb sa bude konať 22. mája.

Ešte v priebehu dneška sa očakáva mimoriadne zasadnutie spolkového predsedníctva SPÖ, ktorého predmetom by malo byť "personálna i obsahová rekonštrukcia strany".

Vedenia vlády sa dočasne ujal vicekancelár

Rakúsky prezident Heinz Fischer poveril dnes vo Viedni dočasným vedením vládneho kabinetu a právomocami jeho šéfa vicekancelára Reinholda Mitterlehnera. Ešte predtým vyhovel žiadosti kancelára Wernera Faymanna o uvoľnenie z funkcie, informovala  agentúra APA.

Najvyšší rakúsky predstaviteľ predpokladá, že rozhodnutie o novom spolkovom kancelárovi môže padnúť v polovici budúceho týždňa. Heinz Fischer sa "veľmi srdečne" poďakoval Faymannovi za viac ako sedemročné pôsobenie vo funkcii kancelára a aj osobne mu vyjadril vďaku za dobrú spoluprácu.

Mitterlehnerovi, ktorý bude viesť rakúsku vládu až do vymenovania nového kancelára, zaželala hlava štátu po zložení ústavou predpísaného sľubu "všetko dobré". Ľudovecký politik následne novinárom potvrdil, že v súčasnosti nemá v úmysle vypovedať koaličnú dohodu so sociálnymi demokratmi (SPÖ).

Reinhold Mitterlehner
Zobraziť galériu (2)
Reinhold Mitterlehner

"Nejde teraz o to vypísať predčasné voľby," ide o stabilitu, zdôraznil Mitterlehner a vyhol sa priamej odpovedi na otázku, či by si dokázal predstaviť dobrú spoluprácu s Christianom Kernom, favorizovaným médiami za budúceho predsedu SPÖ. Vedenie Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) sa situáciou, ktorá vznikla po nečakanej rezignácii Wernera Faymanna, bude zaoberať na utorkovom rokovaní v Salzburgu.

Viac o téme: RakúskoWerner Faymann
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu