Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Veľký deň Spojencov, raketový štít ochraňujúci aj Slovensko spustený: VIDEO Rusko sľubuje pomstu!

Jens Stoltenberg Zobraziť galériu (4)
Jens Stoltenberg (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Napätie medzi NATO a Ruskom sa stupňuje. Dnes spustila Severoatlantická aliancia nový protiraketový štít v Rumunsku. Rusko sa okamžite proti tomuto kroku ohradilo. Kremeľ kritizuje rozmiestňovanie rakiet blízko jeho hraníc. Čelní predstavitelia Severoatlantickej aliancie sa bránia. Podľa nich nejde o žiadne zastrašovanie, ale iba o obranu.

Americký protiraketový štít, ktorý má chrániť Európu pred balistickými raketami, sa tento týždeň rozrastie. Dnes uvedli do prevádzky jeho novú súčasť v Rumunsku a zajtra začnú stavebné práce na ďalšej plánovanej základni v Poľsku. Predstavitelia USA, NATO a Rumunska v juhorumunskej obci Deveselu slávnostne otvorili novú americkú základňu, ktorá bude súčasťou širšieho systému protiraketovej obrany NATO. Hlavný prejav na slávnosti predniesol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Rusko pohrozilo, že bude reagovať na plánovanú súčasť systému v Poľsku rozmiestnením rakiet Iskander v Kaliningrade. Vedúci predstavitelia Aliancie dookola opakujú, že štít nie je namierený proti Rusku. "Raketová obrana..nenarušuje a neoslabuje ruský nukleárne schopnosti," vyhlásil šéf Aliancie Jens Stoltenberg.

Takto funguje protiraketový štít

Technická hračka za 800 miliónov

Rumunský štít má hodnotu 800 miliónov dolárov. Je umiestnený na základni Deveselu. Jednou z hrozieb môže byť aj Irán. Teokracia má schopnosť dostreliť raketu do niektorých častí Európy, vrátane Rumunska. Celkovo sa protiraketová obrana má siahať od Grónska až po Azúrové more. Vrátane radarov a lodí po celej Európe. Velenie NATO by malo prevziať v júli s centrálou v Nemecku.

NATO informuje o svojich aktivitách aj na Twitteri

V piatok poľskí a americkí predstavitelia uskutočnia symbolický prvý výkop v poľskej obci Redzikowo neďaleko mesta Slupsk pri pobreží Baltského mora. Odštartujú tak plánovanú stavbu americkej protiraketovej základne, ktorá by sa mala zapojiť do systému v roku 2018.

Ako funguje protiraketový štít

Protiraketový "dáždnik" funguje na princípe zachytenia nepriateľskej rakety a jej zneškodnenia. Vystrelený objekt zachytia senzory ešte vo vesmíre. Vypočítajú trajektóriu rakety a systém ju zneškodní ešte perd vstupom do atmosféry.

Veľký deň Spojencov, raketový
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Rakety môžu byť vypálené buď zo zeme alebo z vojnových lodí. Rumunský štít vyrobili v New Jersey a na základňu ho prepravili v kontajneroch.

Veľký deň Spojencov, raketový
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Najväčšia modernizácia od Studenej vojny

Americký predstaviteľ pri NATO Douglas Lute povedal tiež to, že Aliancia spustila najväčšiu modernizáciu od Studenej vojny. "Posilňujeme na mori, na zemi aj vo vzduchu východné časti Aliancie..aby sme odstrašili akéhokoľvek agresora," cituje jeho slová agentúra Reuters.

Rusko rozmiestni raketové systémy v Kaliningrade

Rusko chce na oplátku rozmiestniť v Kaliningrade raketové systémy Iskander. Iskandery sú schopné niesť jadrové aj konvenčné hlavice a majú dolet do 500 kilometrov, čo zahŕňa väčšinu územia Poľska. Rusko ich v Kaliningrade dočasne rozmiestnilo už vlani počas vojenského cvičenia, aby demonštrovalo svoju schopnosť ich rýchleho presunu. Podľa mienky Poliakov tam časť z nich zostala až doteraz. "Tieto kroky NATO môžu iba prehĺbiť už tak zložitú situáciu," povedal vysokopostavený predstaviteľ Andrey Kelin.

Iskander
Zobraziť galériu (4)
Iskander  (Zdroj: SITA/AP)

Obama vypočul Čechov

Americký protiraketový štít zahŕňa aj radar v Turecku a štyri torpédoborce námorných síl s domovským prístavom v Španielsku. V súčasnosti mu velia USA, ale keď bude plne funkčný rozšírený systém, prevezme velenie NATO. Agentúra AP pripomenula, že budovanie protiraketového štítu v Európe presadil bývalý americký prezident George W. Bush a terajší prezident Barack Obama plány upravil - na žiadosť Čechov vynechal súčasť, ktorá mala byť pôvodne umiestnená na území ČR.

Viac o téme: RaketaŠtítRuskoNATORumunsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu