Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Rumunský exprezident má problém: Je vyšetrovaný v súvislosti s touto kauzou

Traian Basescu
Traian Basescu (Zdroj: SITA)

BUKUREŠŤ - Rumunská prokuratúra vyšetruje bývalého prezidenta Traiana Basesca ohľadom obvinení z prania špinavých peňazí. S odvolaním sa na vyhlásenie prokuratúra o tom včera informovala agentúra Reuters.

Miestne zdroje o vyšetrovaní tohto prípadu informovali už v apríli, vyhlásenie prokuratúry je však prvým oficiálnym potvrdením justičného konania voči exprezidentovi, ktorý post hlavy štátu zastával v rokoch 2004-14. Prokuratúra najvyššieho súdu ďalej spresnila, že Basescu je podozrivý z prania špinavých peňazí medzi októbrom 2000 a májom 2005, a to "prostredníctvom po sebe nasledujúcich zmlúv o predaji a nákupe nehnuteľností".

Basescu, ktorý sa objavil na súde skôr v priebehu dneška, odmietol záležitosť komentovať. Exprezident prišiel o svoju imunitu voči trestnému stíhaniu po tom, ako po dvoch mandátoch odstúpil z prezidentskej funkcie. Zatiaľ nie je jasné, či prebiehajúce vyšetrovanie povedie aj k súdnemu procesu.

Rumunsko je vnímané ako jedna z najkorupčnejších krajín EÚ, pričom Brusel, ktorý tamojší justičný systém osobitne monitoruje, vyzdvihol miestne úrady so súdnou právomocou za úsilie v boji proti úplatkárstvu v krajine.

Viac o téme: VyšetrovanieRumunskoTraian Basescu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu