Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kauza krádeže onkoliekov sa chýli ku koncu: Kšeftári chcú pristúpiť na dohodu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Deviati obvinení v kauze krádeže onkologických liekov v Národnom onkologickom ústave (NOÚ) chcú pristúpiť na dohodu o vine a treste. Informovala o tom v dnešnom večernom spravodajstve televízia Markíza, ktorej to potvrdila prokuratúra.

„Všetci obvinení vyjadrili záujem o ukončenie trestného stíhania konaním o dohode o vine a treste,“ uviedol pre televíziu námestník Krajskej prokuratúry v Bratislave Oliver Janíček.

Hrozivý stav slovenského zdravotníctva: Ročne u nás zomrú zbytočne tisícky pacientov!

Kauza prepukla v decembri minulého roka. Boli do nej zapletení zamestnanci NOÚ a pracovníci farmafiriem. Podľa obvinení kšeftovali s liekmi, na čo mali upozorniť ich kolegovia. Polícia rozbehla akciu, väčšina obvinených sa ku skutku priznala.

Zarábali na zvyškoch liekov

Podľa opisu jednej z obvinených mali zarábať na zvyškoch liekoch, ktoré pacienti nespotrebovali. Namiesto toho, aby ich vyhodili, ako kážu predpisy, nechali si ich a použili ich pri ďalšom pacientovi. „Ďalší pacient, ktorý mal dve ampulky stovky a mal dávku 110, tak ja som tých 10 mg zobrala z toho zvyšku, čo mi zostalo a tá jedna ampula zostávala,“ uviedla.

Ďalej to malo fungovať tak, že ampulu odovzdala magistrovi a ten ju mal zameniť za originálne balenie a predávať. Zisk si mali deliť. „Mala som za to aj finančnú odmenu. Je mi to ľúto, priznávam sa, 1000, 1500 cca. Nebolo to pravidelne mesačne, niekedy sa stalo raz za mesiac, niekedy raz za dva mesiace.“ doplnila jedna z obvinených.

Televízia uviedla, že podľa vedenia nemocnice pacienti neboli týmto kšeftovaním ohrození. Vyšetrovanie prípadu pokračuje. K dohode budú môcť obvinení podľa televízie pristúpiť až po jeho ukončení, kedy budú navrhnuté aj tresty.
 

Viac o téme: Lieky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu