Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

EXKLUZÍVNE Štát zverejnil nové počty utečencov: Na Slovensko prilieta ďalšia várka!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na Slovensko dnes dorazia ďalší utečenci. Po 37 Somálčanoch, ktorí sú u nás už niekoľko dní, dnes dorazí na košické letisko skupina ďalších 36-tich Somálčanov z Jemenu.

Včera sme informovali, že 37 Somálčanov je na Slovensku už od 14. apríla. Tí majú byť presídlení do Spojených štátov amerických. Informáciu nám potvrdilo už aj ministerstvo vnútra. "Do záchytného tábora v Humennom prišla v polovici apríla 2016 skupina 37 ľudí zo Somálska," informovala Topky Michaela Paulenová z ministerstva vnútra.

Dnes sme však zistili, že letecky k nám zavíta ďalších 36 utečencov z Jemenu. "Dnes, tj. 3. 5. 2016, priletí na košické letisko 36 utečencov z Jemenu (štátna príslušnosť Somálsko). Nie sú to žiadatelia o azyl na Slovensku, ale presídlenci, teda osoby pod ochranou UNHCR," zareagovala Paulenová z rezortu vnútra.

Na Slovensko prišli v zmysle trojstrannej Dohody medzi vládou SR, Úradom Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a Medzinárodnou organizáciou pre migráciu (IOM) o humanitárnom transfere utečencov, ktorí potrebujú medzinárodnú ochranu cez Slovensko. Zostanú tu pol roka a budú sa pripravovať na odchod do Kanady alebo USA.

"Integrácia bude teda prebiehať v tretej krajine. Slovensko im poskytne ubytovanie, stravovanie a základné hygienické potreby, ostatné výdavky spojené s ich pobytom na území SR hradia partneri," tvrdí ministerstvo.

V súčasnosti je v Humennom 140 utečencov zo Somálska a Libanonu pod ochranou UNHCR a dnes pribudne 36 Somálčanov z Jemenu. "Slovensko takto poskytuje od roku 2009 kapacity na zvládanie ťažkej situácie najmä zraniteľným utečencom, ako sú matky s deťmi, ktorí sa nachádzajú v konfliktných zónach a potrebujú okamžitú evakuáciu," informuje ministerstvo s tým, že od roku 2009 bolo u nás v rámci humanitárneho transferu 997 presídlencov – osôb pod ochranou UNHCR.

Kaliňákov rezort zároveň dodal, že iba Slovensko a Rumunsko poskytujú humanitárny transfer a pomoc utečencom v rámci celej Európskej únie. Iba dnes pritom Komisia predstaví nové plány na riešenie migračnej krízy medzi ktorými sú aj sankcie za neochotu prijať utečencov na základe kvót. Keby sa to presadilo do praxe, štát by za jedného utečenca musel zaplatiť 250 tisíc eur.

Viac o téme: JemenSomálskoUtečenci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu