Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Trump v ohrození: K tomuto ho prinútili jeho odporcovia!

Donald Trump Zobraziť galériu (6)
Donald Trump (Zdroj: SITA)

BURLINGAME – Ani druhý deň návštevy amerického magnáta Donalda Trumpa v Kalifornii sa nezaobišiel bez ostrých protestov zo strany jeho odporcov. Podnikateľ usilujúci o nomináciu na republikánskeho kandidáta na prezidenta Spojených štátov musel v piatok pri ceste na prejav v miestnom hoteli vojsť zadným vchodom, pretože ten predný zablokovala asi tisícka demonštrantov.

Podľa jedného videozáberu sa Trump skoro musel predierať mohutným plotom, aby sa do areálu vôbec dostal. Na zhromaždení svojich priaznivcov v Burlingame južne od San Francisca sa potom vyjadril v zmysle, že už zažil jednoduchší spôsob, ako niekam vojsť. "Vlastne som si pripadal, ako keď prechádzam hranicu," dodal.

Demonštranti, z ktorých niektorí zvierali mexické štátné vlajky, využili slabého miesta v policajnej obrane, prerazili zátarasy a prenikli až k vstupnému vestibulu hotela. Policajti, ktorí predtým demonštranti zasypali vajíčkami, ich potom rozháňali obuškami. Došlo aj na strkanicu medzi Trumpovými priaznivcami a odporcami, ktorí držali transparenty s hanlivými výrazmi ako: "Trump idiot". Zadržaných bolo päť osôb. 

Donald Trump
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Násilne strety sprevádzali aj Trumpov prvý kalifornský míting vo štvrtok. Polícia zatkla dve desiatky z niekoľkých stoviek demonštrantov, ktorí blokovali dopravu a poškodili jedno policajné auto. V Kalifornii je veľa obyvateľov hispánskeho pôvodu, ktorí nemôžu Trumpovi prísť na meno kvôli jeho protiprisťahovaleckej rétorike.

Donald Trump
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Trump sa po utorkovom víťazstve v nominačnom súboji v piatich štátoch na severovýchode USA, ktorým zvýšil svoje šance na zisk 1237 delegátov potrebných k istote nominácie, dočasne presunul do Kalifornie, kde budú republikáni 7. júna usilovať o vôbec najväčšie množstvo delegátskych hlasov zo všetkých štátov - 172.

Donald Trump
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Populistický miliardár ich teraz má 994 (oproti poslednému stredajšiemu počtu 954 pribudlo 40 hlasov od nezávislých delegátov z Pensylvánie, ktorí podľa agentúry AP prisľúbili svoj hlas Trumpovi). Okolo stovky môže podľa prieskumov získať počas májových hlasovaní v ďalších piatich štátoch. 

Donald Trump
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Donald Trump
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Donald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu