Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Severná Kórea zintenzívnila tlak na Južnú Kóreu: Obvinenie z únosu nevinných čašníčok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: http://www.thinkstockphotos.com/)

PCHJONGJANG - Severná Kórea zintenzívnila tlak na Južnú Kóreu, aby jej vrátila 12 čašníčok, ktoré údajne uniesla z reštaurácie v Číne. Soul ale tvrdí, že ženy dobrovoľne odišli do Južnej Kórey.

Ako informuje agentúra AP, severokórejské úrady zorganizovali na dnes v Pchjongjangu stretnutie rodičov a kolegov čašníčok s miestnymi a zahraničnými médiami. Podľa Severnej Kórey boli čašníčky oklamané: mysleli si, že budú z Číny prevezené do inej reštaurácie v Malajzii, ale uniesli ich do Južnej Kórey. 

Juhokórejské úrady 8. apríla oznámili, že do krajiny prebehlo 13 severokórejských zamestnancov (12 čašníčok a ich manažér) jednej z reštaurácií, ktoré režim v Pchjongjangu prevádzkuje v 12 krajinách sveta. Pchjongjang odvtedy opakovane vyzýva Južnú Kóreu, aby zamestnancov vrátila, alebo umožnila ich rodičom stretnúť sa s nimi v Soule. 

V rozhovore s juhokórejskými úradníkmi prebehlíci uviedli, že propagande KĽDR prestali veriť, keď počas pobytu v zahraničí získali informácie o Južnej Kórei, a to aj prostredníctvom internetu či sledovaním juhokórejských seriálov a filmov. Severokórejčania, ktorí sú vysielaní na prácu do zahraničia, sa pritom vyberajú práve na základe svojej oddanosti k režimu. 

Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie odhaduje, že len v marci z KĽDR do Kórejskej republiky prebehlo viac ako 29.000 Severokórejčanov. Táto záležitosť je často predmetom dodatočných sporov medzi oboma Kóreami, ktoré majú už aj tak napäté vzťahy. Pchjongjang obviňuje Soul, že občanov KĽDR navádza, aby opustili svoju vlasť. Soul tieto obvinenia odmieta. 
Vláda v Pchjongjangu prevádzkuje v 12 krajinách sveta asi 130 reštaurácií, z čoho má - podľa odhadov Soulu - ročne príjmy vo výške desať miliónov dolárov. Väčšinu ich personálu tvoria Severokórejčania. 

V marci Soul oznámil sériu jednostranných sankcií voči KĽDR v reakcii na jej štvrtý jadrový test, pričom na Juhokórejčanov apeloval, aby sa vyhýbali návštevám reštaurácií tohto druhu, pretože platbou za svoju konzumáciu by prispeli na financovanie severokórejského jadrového programu. 

Viac o téme: Severná KóreaJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu