Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Varovanie pred jedovatým chrobákom, žije aj na Slovensku: Oliver na FOTO mohol prísť o život!

Oliver s jedovatou májkou na ruke. Zobraziť galériu (3)
Oliver s jedovatou májkou na ruke. (Zdroj: Facebook/Jana Romanovská)

PRAHA – Hodiny plné strachu. Tak opísala Jana svoje pocity, keď už bola tragédia zažehnaná. Jej synček Oliver našiel vonku zaujímavého chrobáka a s nadšením ho ukazoval mame. Ani jeden z nich vtedy ešte netušil, čo bude onedlho nesledovať.

Keby chlapček veľkého tmavého chrobáka zjedol, nemusel už byť medzi živými, píše portál TN.cz. Na to, aby sa nebezpečne otrávil, stačilo, že chrobáka pri hre chytal do rúk. Farba Oliverovej kože začala mať čoskoro zelenkavý nádych a chlapček bol absolútne bezvládny.

Ako napísala na Facebook mama chlapca, bola by rada, aby sa o nebezpečenstve dozvedelo čo najviac ľudí: „Milí rodičia, buďte na pozore pred týmto chrobákom menom májka. Májka pri vyrušení roní z kĺbov nožičiek silne jedovatý výpotok s obsahom kantharidínu. Kantharidín je prudký olejovitý jed, ktorý odrádza dravce, ktoré by si chceli na bacuľatých májkach pochutnať. Aj na ľudskej koži (pri neopatrnej manipulácii s týmito chrobákmi) spôsobuje svrbivé pľuzgiere. Pri požití vraj už došlo k smrteľných otravám!“ varovala Jana.

Májka fialová
Zobraziť galériu (3)
Májka fialová  (Zdroj: topky)

Oliver strávil noc na jednotke intenzívnej starostlivosti, ale z najhoršieho je už vonku. Rodičia však prežívali hodiny plné strachu, pretože nevedeli, či sa z nemocnice vráti živý a zdravý. „Mali sme z pekla šťastie. Jedovatý terpén kantaridín je pre človeka smrteľný už pri dávke 30 miligramov; a to je výlučok, ktorý vypúšťa pri vyrušení,“ napísala Jana a dodala, že druhov jedovatého chrobáka existuje hneď niekoľko. Májky žijú aj na Slovensku a patria medzi ohrozené a zákonom chránené druhy. Topkám sa májku fialovú podarilo odfotiť napríklad v malokarpatských lesoch.

Ako Topkám potvrdil riaditeľ Prírodovedného múzea Ján Kautman, „májky sú u nás rozšírené predovšetkým v južných oblastiach Slovenska.“ Už v stredoveku ich jed, ktorý vyzerá ako oranžovožltá tekutina, často využívali traviči. Pri bežnom kontakte s chrobákom otrava nehrozí, problém však nastáva, keď sa jed dostane do kontaktu so sliznicami. V prípade otráveného chlapčeka mohlo ísť o pokus chrobáka olizovať alebo skonzumovať, prípadne si chlapček mohol do úst vopchať neumyté ruky.

Varovanie pred jedovatým chrobákom,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Jana Romanovská)

Viac o téme: MájkaJedovatý chrobák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu