Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Odborníci varujú pred ďalšou krízou svetovej ekonomiky: Strach z opakovania pádu Lehman Brothers

Viacerí analytici, stratégovia a finančníci predpovedajú finančnú krízu. Zobraziť galériu (6)
Viacerí analytici, stratégovia a finančníci predpovedajú finančnú krízu. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Svet môže opäť zažiť finančnú krízu podobnú roku 2008. Katastrofické následky spred niekoľkých rokov sa podľa finančných analytikov môžu zopakovať. Už od začiatku nového roka sa objavujú signály, že kríza môže prísť už čoskoro. Svet sa doteraz nespamätal z ekonomických otrasov, ďalšia pohroma by preto znamenala depresiu a straty pracovných miest.

Mix negatívnych faktorov môže spôsobiť veľké bolenie hlavy svetovej ekonomike. Patrí sem spomaľovanie Číny, hrozba záporných úrokov centrálnych bánk, veľmi nízke ceny ropy, zlé ekonomické výsledky rozvíjajúcich sa trhov a vysoká premenlivosť svetových trhov. Európska centrálna banka je pripravená konať, bude to však stačiť?

Bankári tomu systému nerozumejú

Stratég banky Société Généralé Albert Edwards si myslí, že novú krízu môže spustiť nízka cena ropy a deflácia z rozvíjajúcich sa trhov. Pridal sa tak k ďalším prognostikom, ktorí predpovedajú finančný krach. Urobili tak aj analytici Kráľovskej banky Škótska. "Bude to rovnako zlé ako v rokoch 2008-09," predpovedá Edwards podľa britského denníka Guardian. Centrálne banky sa nepoučili z predošlého krachu. "Nerozumeli systému vtedy a nevedia ani teraz ako to mrvia teraz. Deflácia je na obzore a centrálne banky to nevidia," myslí si Edwards.

Malajzia - Finančný trh,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Toxický koktejl

Aj podľa komentátora prestížnych novín Financial Times sa eurozóna môže ocitnúť vo finančnej krízy. Wolfgang Munchau vidí 4 príčiny možného prepadu ekonomiky. Tvrdí, že trhy strácajú dôveru v slová šéfa Európskej centrálnej banky (ECB) Maria Draghiho. "To, čo sme videli - minimálne v eurozóne - je návrat finančnej krízy," píše Munchau.

Kríz je na Európu priveľa
Zobraziť galériu (6)
Kríz je na Európu priveľa  (Zdroj: SITA/AP)

Systém sa neočistil od "zombie" bánk, prevažuje výrazná deflácia a ECB. Kombinácia vysokých úrokových mier na dlhopisoch štátov, expanzívna fiškálna politika, vysoké štátne a súkromné dlhy s nízkymi mierami rastu sú podľa neho neudržateľná kombinácia.

Supermario má pripravenú bazuku

Kvôli pretrvávajúcej deflácii je pripravený konať Draghi. Už v marci by ECB by mohla opäť uvolniť menovú politiku, aby podporila stav ekonomiky. Dôvodom sú nízke ceny energií a výkyvy na finančných trhoch.

Šéf ECB Draghi
Zobraziť galériu (6)
Šéf ECB Draghi  (Zdroj: SITA)

Rada guvernérov ECB sa najbližšie zíde desiateho marca a vyhodnotí situáciu v eurozóne. Guvernéri preskúmajú vplyv stimulov ECB na finančný systém v regióne na pozadí nedávnych otrasov na trhoch. Preskúmajú tiež rozsah a vplyv poklesu cien energií a komodít, a v dôsledku toho nízkej inflácie, na spotrebiteľské ceny a mzdy. A zvážia, či tieto faktory predstavujú hrozbu pre cenovú stabilitu. A ak dospejú k záveru, že predstavujú, nebudú váhať a pristúpia k činom.

Krízu predpovedá aj známy Soros

Americký finančný magnát George Soros varoval pred novým finančným krachom ešte na začiatku tohto roka. Intuícia mu hovorí, že zrútenie ekonomiky z roku 2008 by sa mohlo opakovať.

George Soros
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Čína by podľa Georga Sorosa mohla vyvolať ďalší finančný krach. Jej problémy a správanie na trhu s akciami mu pripomína krízu z roku 2008, ktorá vyvolala roky depresie a straty pracovných miest v rozvinutých krajinách po celom svete. Alarmujúce podľa Sorosa je, že čínsky akciový trh bol na začiatku roka už druhýkrát automaticky uzatvorený po tom, ako hodnoty akcií poklesli o sedem percent.

Viac o téme: AkcieTrhy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu