Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Gréci naďalej štrajkujú proti dôchodkovej reforme: Zablokovali cesty!

Gréci protestujú proti reforme dôchodkového systému
Gréci protestujú proti reforme dôchodkového systému (Zdroj: SITA)

ATÉNY – Grécki poľnohospodári pokračujú dnes v blokádach mnohých dôležitých ciest v rámci štrajku proti zmenám v dôchodkovom systéme, ktoré presadzuje ľavicová vláda premiéra Alexisa Tsiprasa. Naďalej štrajkujú aj grécki námorníci a väčšina tamojších ostrovov je tak odrezaná od pevniny, informuje agentúra DPA.

Poľnohospodári v Grécku začali protestovať blokádami ešte v stredu, na čo vstúpili do štrajku okrem námorníkov aj novinári či právnici. Odbory plánovali tieto akcie ukončiť v piatok, podľa neskorších vyjadrení však potrvajú až do nedele.

Obnovenie premávky trajektov, ktoré sa očakáva v nedeľu ráno, je dôležité predovšetkým pre ostrovy, kde sa denne vyloďujú migranti smerujúci do Európy z Turecka. Podľa údajov polície, ktoré priniesli grécke médiá, sa v dôsledku štrajku nahromadilo na ostrove Lesbos už viac ako 7000 migrantov.

Navrhovaná dôchodková reforma v Grécku naráža na odpor zo strany rôznych profesijných zoskupení. Predpokladá škrty v priemere o 15 percent pre všetkých ľudí, ktorí odídu do dôchodku, ako aj výrazné zvýšenie odvodov na dôchodky. Premiér Tsipras opakovane varoval, že dôchodkový systém bez tejto reformy môže čoskoro skolabovať.

Viac o téme: ŠtrajkDôchodková reformaGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu