Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Gréci stále nespokojní: Štrajk proti reforme dôchodkového systému potrvá do nedele

Gréci protestujú proti reforme dôchodkového systému
Gréci protestujú proti reforme dôchodkového systému (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Až do nedele potrvá v Grécku celoštátny štrajk proti plánovanej reforme dôchodkového systému a zvýšeniu daní, ktoré sú podmienkou veriteľov pre poskytnutie ďalšej finančnej pomoci. Štrajk sa mal pôvodne skončiť dnes o 06.00 h miestneho času (05.00 h SEČ), informovala agentúra DPA.

Z väčšiny gréckych prístavov dnes nevyplávali už tretí deň po sebe žiadne trajekty. K protestom, ktoré začali už v stredu poľnohospodári blokádami dôležitých ciest a aj dnes v nich mienia pokračovať, sa pridali novinári. Z tohto dôvodu rozhlas a televízia nevysielajú žiadne správy.

Ďalšou skupinou zamestnancov, ktorá sa k štrajku pripojila, sú právnici a notári. Tí chcú v proteste zotrvať až do pondelka. Vo štvrtok večer došlo v centre prístavného mesta Solún k stretom medzi rozhnevanými poľnohospodármi a políciou.

Rozsiahle protesty sú plánované aj na 4. februára. Odbory ich nazývajú "generálnym štrajkom". Reforma dôchodkového systému v Grécku, kde populácia rýchlo starne, patrí medzi hlavné požiadavky zahraničných veriteľov zachraňujúcich túto krajinu pred bankrotom. V súčasnosti skúmajú príslušné návrhy, pričom argumentujú, že terajšia úroveň dotovania dôchodkov štátom je neudržateľná.

Navrhovaná reforma však naráža na odpor zo strany rôznych profesijných zoskupení. Predpokladá škrty v priemere o 15 percent pre všetkých ľudí, ktorí odídu do dôchodku, ako aj výrazné zvýšenie odvodov na dôchodky. Premiér Alexis Tsipras opakovane varoval, že dôchodkový systém bez tejto reformy môže čoskoro skolabovať. 

Viac o téme: ŠtrajkDôchodkový systémGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu