Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nočná mora narkobaróna sa stane skutočnosťou: Šéf mexického kartelu zistil, čo ho čaká

V USA Guzmána nečaká nič dobré
V USA Guzmána nečaká nič dobré (Zdroj: SITA)

MEXIKO - Mexická vláda upovedomila zadržaného drogového šéfa Joaquína Guzmána, že je stíhaný v Spojených štátoch.

Formálne tým začala proces jeho vydania do USA. S odvolaním sa na úrad mexického generálneho prokurátora o tom dnes informovali tlačové agentúry. Proces vedúci k vydaniu do Spojených štátov však vraj bude trvať najmenej rok.

Vláda Spojených štátov chce Guzmána súdiť za obvinenia spojené s pašovaním drog a Guzmán čelí riadenie u najmenej siedmich amerických súdov. Mexické úrady už dali na vedomie, že chcú vykonať procedúru vydania Guzmána do USA čo najrýchlejšie; hrozí však, že sa jeho obhajcovia pokúsia tento proces zablokovať.

Zástupca generálnej prokuratúry zodpovedný za vydávanie do zahraničia José Manuel Merino dnes uviedol, že proces Guzmánova vydanie by mohol trvať prinajmenšom rok. "Mali sme už riadenia, ktorá trvala štyri, šesť rokov, záleží na právnych krokoch na obranu," uviedol.

Guzmána znovu chytili v piatok vo svojom rodnom štáte Sinaloa v meste Mochis po prestrelke, ktorá si vyžiadala päť mŕtvych. V sobotu sa vrátil do väzenia s najvyššou ostrahou, odkiaľ vlani v júli utiekol 1,5 kilometra dlhým tunelom, ktorý viedol zo sprchy v jeho cele do rozostavaného domu v poliach.

Guzmánov drogový kartel Sinaloa kontroluje veľkú časť obchodov s kokaínom, marihuanou a metamfetamínom v USA. Mexické úrady dali v sobotu najavo odhodlanie vydať Guzmána Spojeným štátom, ktoré ho viní okrem iného z prania špinavých peňazí.

Guzmán, ktorý má prezývku El Chapo (prcek) kvôli svojej výške 168 centimetrov, bol v Mexiku odsúdený už v 90. rokoch ku dvadsiatich rokom za vraždu a obchodovanie s drogami. V januári 2001 sa mu podarilo utiecť z väznice s maximálnou ostrahou v dodávke voziacou bielizeň z práčovne. Vtedy bol na úteku 13 rokov, než bol chytený vo februári 2014.

Viac o téme: USAMexikoDrogyJoaquín Guzmán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu