Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Detaily útoku na hotel so Slovákmi v Hurgade: Chaos a panika! Turista zázrakom prežil 4 rany do krku

Zranený švédsky mladík. Zobraziť galériu (8)
Zranený švédsky mladík. (Zdroj: SITA/AP)

HURGHADA - Egyptské úrady vyšetrujú piatkový útok na hotel Bella Vista v červenomorskom stredisku Hurgada, pri ktorom dvaja ozbrojenci dobodali troch zahraničných turistov. Zranení boli dvaja Rakúšania a jeden Švéd, ich zranenia sú ale podľa zdravotníckych zdrojov ľahké a stav všetkých troch je stabilizovaný.

Horor v egyptskej Hurghade: Atentátnici zaútočili na hotel so Slovákmi, zranili troch turistov

Dvaja Slováci, ktorí boli podľa nášho ministerstva zahraničných vecí ubytovaní v hoteli, sú v poriadku. Nemenovaný nemocničný zdroj podľa agentúry AP uviedol, že pri útoku boli zranení rakúski manželia (obaja 72 rokov) a dvadsaťsedemročný Švéd Sammie Olovsson. Rakúsky muž bol už po ošetrení prepustený z nemocnice, uviedla agentúra APA s odvolaním sa na informácie rakúskeho veľvyslanectva v Káhire.

Detaily útoku na hotel
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Twitter)

Na miesto sa dnes vydal egyptský minister turistiky Hišam Zazu, aby navštívil zranených turistov a informoval sa o okolnostiach incidentu, ktorý zrejme zasadí ďalšiu ranu egyptskému turistickému ruchu. Podľa agentúry AFP Zazu označil útočníkov za "amatérov" a uviedol, že motív ich činu nie je zatiaľ jasný. K útoku sa neprihlásila žiadna skupina. "Použili nože. Keby niekto chcel spáchať niečo naozaj strašné, nepoužije len nože," citovali agentúry egyptského ministra.

Podľa oficiálne potvrdených údajov prepadli hotel Bella Vista dvaja ozbrojenci. Jedného z nich, dvadsaťjedenročného egyptského študenta, polícia zastrelila, druhého vážne postrelila do nôh. Otec pobodaného Švéda vykreslil okamih útoku v dnešnom švédskom denníku Expressen. Útok prišiel v čase, keď večerali v reštaurácii. "Všetko sa zbehlo naozaj rýchlo. Sedeli sme a jedli a potom sa tam objavili," povedal.

Detaily útoku na hotel
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Twitter)

Jeho syn vraj dostal štyri bodné rany do krku, vďaka svojej fyzickej kondícii z toho ale "vyšiel dobre". "Povedal som mu, aby ticho ležal a keď som videl, že je vzduch čistý, vybehol som na ulicu a snažil sa zohnať sanitku," povedal Švédov otec. Zranená vraj bola aj žena, ktorá tiež večerala v reštaurácii.

Sammie Olovsson
Zobraziť galériu (8)
Sammie Olovsson  (Zdroj: SITA/AP)

Sammie Olovsson krátko po útoku napísal na svojom profile na Facebooku, že je šťastný, že sa mu podarilo odkloniť nôž, keď sa ho útočník snažil bodnúť do pŕs. Spresnil, že bodné rany na krku nezasiahli žiadne tepny ani nervy a vyjadril nádej, že bude môcť ešte dnes z nemocnice odísť. Egyptské ministerstvo vnútra vo vyhlásení uviedlo, že páchatelia sa na miesto dostali cez more a útočili pri vstupnom vestibule budovy. Vyzbrojení boli vzduchovkami a nožmi.

Sammie Olovsson
Zobraziť galériu (8)
Sammie Olovsson  (Zdroj: SITA)

Detaily útoku na hotel
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Útok na hotel zažila aj rodina českej turistky Ireny Hicklovej. "Bola tu hrozná panika, chaos. Všetci sme utekali, bolo to hrozné. Hotel bol ihneď uzatvorený. Prišlo celé vojsko. Celé to trvalo asi tri hodiny. Nikto sa nám za ten čas neozval," povedala svedkyňa útoku podľa webu ČT24.

Nórsky turista Jon Torp povedal nórskemu denníku Verdens Gang, že počul najmenej 24 výstrelov, keď sa útočníci pohybovali okolo hotela. "Bol som vo svojej izbe, keď som počul niekoho kričať. Vyšiel som na balkón a uvidel nejakého muža, ktorý mával čiernou vlajkou s bielymi písmenami a hlasno kričal," citovala Torpa agentúra Reuters. 

Cestovný ruch je pre egyptskú ekonomiku kľúčovým zdrojom príjmov, od roku 2011 sa na ňom ale veľmi negatívne podpisujú politické zmätky nasledujúce po zvrhnutí dlhoročného prezidenta Husního Mubaraka.

Viac o téme: EgyptHurgadaBella Vista
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu