Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Vlna tsunami zmietla celé dediny i mestá

Vlny tsunami v pondelok ráno zaútočili na západné pobrežia Šalamúnových ostrovov
Vlny tsunami v pondelok ráno zaútočili na západné pobrežia Šalamúnových ostrovov

HONIARA - Najmenej 15 obetí si podľa doterajších informácií vyžiadali až päťmetrové vlny tsunami, ktoré v pondelok ráno zasiahli západné pobrežia Šalamúnových ostrovov.

Tsunami vyvolalo podmorské zemetrasenie so silou 8 stupňov Richterovej škály a epicentrom približne 350 kilometrov severovýchodne od Honiary, ktoré otriaslo oblasťou o 7:40 miestneho času (22:40 SELČ). Vlny zničili celé dediny a mestá nachádzajúce sa pri pobreží. Tichomorské centrum varovania pred tsunami vydalo varovanie pre celú oblasť Tichého oceánu, ktoré však neskôr zrušilo. Do mnohých postihnutých oblastí ešte nedorazili záchranári, takže presné údaje o mŕtvych, zranených alebo škodách zatiaľ nie sú známe.

Pätnásť mŕtvych hlásili z hlavného mesta Západnej provincie Gizo, ktoré sa nachádza len 40 km od epicentra zemetrasenia. "Máme správy, že v okolí mesta Gizo je 15 mŕtvych. Informácie z ďalších ostrovov však nepoznáme," povedal premiér provincie Alex Lokopio. Očakáva sa, že po príchode záchranárov počet obetí vzrastie. Oblasť mesta Gizo podľa premiéra urýchlene potrebuje pitnú vodu, stany a potraviny pre asi 4000 ľudí, ktorí po zemetrasení utiekli do vyšších oblastí a ich domy boli zničené. Väčšina vládnych budov v meste ako aj nižšie položené obytné štvrte sú podľa Lokopia v troskách. Tsunami podľa svedkov zmietli všetko do vzdialenosti 500 metrov od pobrežia.

Popredný austrálsky seizmológ, riaditeľ Austrálskeho seizmologického centra Kevin McCue varoval pred ďalším, následným zemetrasením s podobným magnitúdom. "Musíme si uvedomiť, že v rozmedzí niekoľkých hodín až týždňov Šalamúnove ostrovy s viac než 50-percentnou pravdepodobnosťou zasiahnu ďalšie otrasy so silou 8 stupňov," vyhlásil. K podobnej situácii podľa neho došlo už aj v rokoch 1971, 1973, 1974 a Šalamúnove ostrovy sa nachádzajú vyše 2500 kilometrov na východ od Austrálie a pozostávajú z desiatok ostrovov, na ktorých žije menej ako pol milióna obyvateľov. Oblasť leží v seizmicky aktívnom pásme.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu