Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tusk ma v plynovode Nord Stream 2 jasno: Nepovedie k zníženiu energetickej závislosti EÚ!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Predseda Európskej rady Donald Tusk dnes po skončení dvojdňového summitu EÚ v Bruseli priznal, že debaty lídrov ohľadom plánovaného plynovodu Nord Stream 2 z Ruska do Nemecka boli "emotívne a ťažké", avšak členské krajiny sa dohodli na spoločných záveroch.

Projekt predvída výstavbu nového potrubia plynovodu v Baltskom mori, ktorý by mal ročne dodávať ďalších 55 miliárd kubických metrov zemného plynu do Nemecka a ďalších krajín EÚ. Berlín tomuto projektu vyjadril podporu a nemecká kancelárka Angela Merkelová aj dnes na summite EÚ zdôraznila, že ide o čisto komerčný projekt so súkromnými investormi.

Merkelová zároveň uviedla, že Ukrajina, ktorú by Nord Stream 2 mohol vylúčiť z tranzitnej mapy plynovodov, by mala aj naďalej hrať úlohu tranzitnej krajiny pre dodávky plynu. Tusk pred novinármi spresnil, že ak by k výstavbe Nord Stream 2 došlo, až 80 percent ruského zemného plynu by do Európy prúdilo iba touto trasou.

"Viedlo by to k získaniu dominantného postavenia Gazpromu na nemeckom trhu tým, že by si zvýšil svoj podiel na viac ako 60 percent," upozornil Tusk na výhody, ktorí by získala ruská štátom riadená plynárenská spoločnosť. Tusk zdôraznil, že projekt Nord Stream 2 nie je pomoc pre diverzifikáciu energonosičov a ani nepovedie k zníženiu energetickej závislosti EÚ od jedného dodávateľa.

Lídri EÚ sa dohodli na tom, že Európska komisia bude musieť posúdiť, či je projekt plynovodu Nord Stream 2 v súlade s európskou legislatívou a tiež s pravidlami a princípmi Energetickej únie.
Téma Energetickej únie sa na pracovný stôl lídrov EÚ dostala aj z iniciatívy Slovenskej republiky, ktorú v tomto úsilí podporovali najmä krajiny Vyšehradskej štvorky (V4), ale aj pobaltské krajiny, Rumunsko, Bulharsko a Taliansko. Český premiér Bohuslav Sobotka po skončení summitu EÚ zopakoval pozíciu vlády Českej republiky, ktorá je proti výstavbe plynovodu Nord Stream 2.

Viac o téme: PlynovodDonald Tusk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu