Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nádhera nad Sibírou: Ľudí očaril nezvyčajný fenomén na oblohe

Prelet rakety na Sibíri Zobraziť galériu (4)
Prelet rakety na Sibíri (Zdroj: Twitter)

BAJKONUR - Obyvateľom západnej Sibíri a Kazachstanu sa v utorok naskytol prenádherný pohľad. Oblohou totiž preletela vesmírna loď Sojuz, ktorá smerovala k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Keby človek nevedel, o čo ide, určite by si myslel, že ide o nejaký čarovný nadprirodzený úkaz.

Z kozmodromu Bajkonur v Kazachstane v utorok krátko po dvanástej hodine SEČ odštartovala raketa Sojuz FG nesúca vesmírnu loď Sojuz TMA-19M s trojčlennou posádkou na palube. Zimná obloha dala krásne vyniknúť jej dráhe. Už hneď po štarte mohli ľudia pozorovať nezvyčajný fenomén - výfukové plyny z rakety osvetlené slnkom vytvorili stopu, ktorá vyzerala ako chobotnica či medúza s chápadlami rozprestierajúcimi sa na horizonte.

Nádhera nad Sibírou: Ľudí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Nádhera nad Sibírou: Ľudí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Astronautom Timothy Koprovi (USA), Rusovi Jurijovi Ivanovičovi Malenčenkovi a Britovi Timothy Peakovi trvalo šesť a pol hodiny, než dorazili na orbitálnu stanicu. Manéver sa ale uskutočnil s oneskorením a bol riadený ručne, pretože režim automatického priblíženia zlyhal. Poruchu podľa Moskvy spôsobila americká zásobovacia loď Cygnus, ktorá je zaparkovaná pri jednom zo spojovacích uzlov ISS.

Nádhera nad Sibírou: Ľudí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Trojica kozmonautov strávi na ISS polroka. V prípade Peaka, ktorý zastupuje Európsku vesmírnu agentúru (ESA), ide o výnimočnú udalosť, pretože je to vôbec prvý Brit na Medzinárodnej vesmírnej stanici. Päťdesiatštyriročný Malenčenko sa naopak do vesmíru vydáva už po šiestykrát. Ak misiu úspešne dokončí, zaradí sa s 815 dňami na obežnej dráhe na druhé miesto v poradí kozmických veteránov. Prvým je Rus Gennadij Padalka, ktorý vo vesmíre dokopy strávil až 878 dní.

Viac o téme: SojuzAstronautVesmírna loďISS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu