Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Hrdina z parížskej kaviarne: Ludo (†40) vlastným telom bránil kamarátku, nemal šancu

Ludo zahynul pri záchrane života inej ženy. Zobraziť galériu (4)
Ludo zahynul pri záchrane života inej ženy. (Zdroj: SITA/AP, FB, Daily Mail)

PARÍŽ - Ludovic Boumbas chcel so svojimi priateľmi osláviť v kaviarni La Belle Equipe kamarátkine narodeniny, keď ozbrojení fanatici nič netušiacich hostí zasypali dažďom striel. Mladík sa pred jednu z nich vrhol, aby zachránil ženu, ktorá teraz bojuje o život v nemocnici, no sám zahynul. Dnes mu za jeho nezištnú statočnosť vzdali kamaráti hold a nazvali ho hrdinom.

FOTO Nevinné obete parížskeho teroru: Krvavý piatok skončil smrťou týchto ľudí

Dvadsať minút pred deviatou hodinou večer dvaja ozbrojenci, počas série koordinovaných teroristických útokov, ktoré ochromili hlavné mesto Francúzska, začali strieľať do prítomných ľudí. "Ludo sa vrhol dopredu, aby chránil dievča a schytal guľku. Ona bola tiež zranená, ale prežila a je v nemocnici," povedal nemenovaný priateľ pre britský MailOnline. "Miloval cestovanie po svete a hlavne miloval ľudí. Bol to dobrý človek," dodal.

Vodič Ludovic sa zúčastnil na oslave 35. narodenín servírky Houdy Saadiovej. Ona aj jej sestra Halima (36) patrili medzi 19 ľudí zabitých v kaviarni. Ich bratia Khaled a Bashir sa snažili ženy zachrániť, ale zomreli na podlahe v ich náručí. Halima, ktorá sa narodila v Tunisku, bola matkou dvoch malých detí vo veku troch a šiestich rokov.

Pred kaviarňou sa v sobotu pristavovali ľudia, nechýbali slzy v očiach.
Zobraziť galériu (4)
Pred kaviarňou sa v sobotu pristavovali ľudia, nechýbali slzy v očiach.  (Zdroj: SITA/AP, FB, Daily Mail)

Svedkovia opísali, ako sa módna kaviareň v okamihu zmenila na pohotovosť, kde zúfalí lekári bojovali o životy zomierajúcich. Zamestnanec blízkej reštaurácie Romain Ranouil (48) uviedol, že telá ležali vonku na chodníku, ale aj vo vnútri na stoloch a stoličkách. "Veľa z nich som poznal. Väčšina ľudí, ktorí tu pracovali, boli už mŕtvi, vrátane čašníka Carlosa, môjho priateľa. Jeden muž bol v šoku. Snažil sa oživiť svoju sestru, ale zomrela mu v náručí. Jeho druhú sestru strelili do hlavy, zomrela neskôr v nemocnici," opísal dramatické momenty.

"Niektorí ľudia kričali od bolesti, ale väčšina len mlčala, snažila sa len dýchať a udržať sa pri živote," dodal Ranouil, podľa ktorého boli zdravotníci ohromení počtom ranených a boli nútení venovať sa iba tým, ktorí ešte mali šancu na záchranu. On sám sa im snažil pomáhať a na mieste tragédie zostal až do štvrtej hodiny ráno.

Sviečky a kvetky pred kaviarňou, v ktorej zahynulo 19 ľudí.
Zobraziť galériu (4)
Sviečky a kvetky pred kaviarňou, v ktorej zahynulo 19 ľudí.  (Zdroj: SITA/AP, FB, Daily Mail)

"Pomyslel som si, že nikto by nemal umierať sám, tak som ich držal za ruky a rozprával som sa s nimi. Jednu ženu trafilo niekoľko striel z kalašnikova do boku, mala tam veľkú otvorenú ranu. Nedalo sa jej pomôcť. Mala len okolo 20 rokov. Kľakol som si k nej a hovoril s ňou. Povedal som jej, aby sa nehýbala a zhlboka dýchala. Vôbec sa nesťažovala, dokonca ani nič nehovorila. Len sa na mňa pozerala a jej zrak sa zrazu vytratil. Budem si pamatať jej tvár a oči po celý život," povedal muž pre MailOnline.

Diery po guľkách na oknách kaviarne.
Zobraziť galériu (4)
Diery po guľkách na oknách kaviarne.  (Zdroj: SITA/AP, FB, Daily Mail)

Viac o téme: Ludovic Boumbas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu