Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

FOTO Ďalšie zatýkania kvôli atentátom: Prvé priznania tých, čo pomáhali teroristom!

Nemecká polícia zatkla pri Aachene ľudí podozrivých z atentátov v Paríži. Zobraziť galériu (4)
Nemecká polícia zatkla pri Aachene ľudí podozrivých z atentátov v Paríži. (Zdroj: SITA)

AACHEN – Jednotka nemeckej špeciálnej polície zadržala dnes neďaleko mesta Aachen na západe krajiny troch ľudí podozrivých v súvislosti s piatkovými teroristickými útokmi v Paríži, ktoré si dosiaľ vyžiadali životy najmenej 129 osôb.

Napísala to agentúra DPA s tým, že operácia bola súčasťou rozsiahleho celoeurópskeho pátrania po osobách zapojených do tohto teroristického činu. "Po získaní informácií sme zatkli dve ženy a jedného muža," uviedla hovorkyňa polície v Aachene s tým, že viac informácií o okolnostiach policajného zásahu, totožnosti či národnosti trojice zadržaných neposkytla, informovala agentúra Reuters. Podľa nemeckej spravodajskej stanice ARD podozrivých zatkli v mestečku Alsdorf neďaleko Aachenu v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko blízko nemeckých hraníc s Belgickom a Holandskom.

Nemecká polícia zatkla pri
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Atentátnik na úteku má byť v Bruseli

Belgicko v dôsledku zvýšenej teroristickej hrozby rozhodlo dnes o nasadení dodatočnej sily v počte 300 vojakov na území krajiny. Informáciu potvrdili predseda vlády Charles Michel a minister obrany Steven Vandeput.

Toto opatrenie prichádza deň po tom, ako bol stupeň teroristickej hrozby v Belgicku revidovaný na úroveň 3, ktorá znamená "vážnu hrozbu". Niektorí z účastníkov piatkových útokov v Paríži pochádzali z Bruselu a jeden z podozrivých, Salah Abdeslam, sa podľa údajov polície pravdepodobne ešte stále ukrýva na území Belgicka. Naznačil to aj výsluch dvoch osôb z pätice podozrivých, ktorých belgické úrady zatkli počas sobotňajších razií v bruselskej štvrti Molenbeek. 

Mohammed Amri (27) a Hamza Attouh (21), obaja pôvodom z Molenbeeku, boli v pondelok bruselským súdom obvinení zo spáchania a spolupáchateľstva teroristických činov a účasti v teroristickej skupine. Obaja počas výsluchu potvrdili, že Salaha Abdeslama, na ktorého je vydaný medzinárodný zatykač, doviezli autom do Bruselu po tom, ako ho po piatkových útokoch vyzdvihli v Paríži. 

Ich svedectvá sa rozchádzajú iba v tom, kde hľadaného atentátnika vysadili. Kým jeden z nich tvrdí, že to bolo pri štadióne Kráľa Baudouina, druhý uviedol, že to bolo vo štvrti Molenbeek. Federálna prokuratúra odmietla tieto rozporuplné svedectvá komentovať, naznačila len toľko, že vyšetrovanie stále pokračuje. 

Posilnená belgická armáda pomôže s dohľadom nad citlivými lokalitami a zaistí zvýšenú prítomnosť ozbrojených síl v belgických mestách. Dodatočná mobilizácia nadväzuje na predošlé rozmiestnenie 220 vojakov, nasadených na zaistenie bezpečnosti konkrétnych sídiel a lokalít.

V Belgicku sa dvaja podozriví priznali z napomáhania teroristovi Abdeslamovi

Dvaja muži, ktorých belgická prokuratúra v pondelok v súvislosti s parížskymi atentátmi obvinila z terorizmu, sa dnes priznali, že v sobotu ráno vo Francúzsku vyzdvihli hľadaného Salaha Abdeslama. Informovala o tom agentúra AFP. Akýkoľvek podiel na teroristických útokoch ale Mohammed Amri aj Hamaz Atto odmietli.

Do Paríža obaja muži údajne vyrazili, "aby vyzdvihli priateľa". O jeho údajnom zapojení sa do prípravy a prevedenia atentátov vraj nič netušili. Vyzdvihli ho údajne okolo piatej ráno vo štvrti Barbes na severe Paríža a zamierili späť do Bruselu. Polícia ich na spiatočnej ceste trikrát zastavila. Abdeslam vraj počas cesty veľmi nehovoril; "bol trochu vystresovaný", citoval právny zástupca jedného z obvinených.

Francúzsko pátra po druhom teroristovi, ktorý sa priamo zúčastnil na útokoch

Francúzska polícia pátra po druhom podozrivom na úteku, ktorý sa priamo zúčastnil na piatkových útokoch v Paríži, informovala dnes tlačová agentúra AP.. Citovala tri zdroje, ktoré hovorili pod podmienkou anonymity. Povedali, že tohto druhého podozrivého na úteku zatiaľ neidentifikovali. Podľa ich vyjadrenia z analýzy útokov z 13. novembra vyplýva, že sa na nich priamo podieľala ešte jedna osoba, o ktorej osude sa nič nevie. 

Francúzska a belgická polícia doteraz hľadali ako kľúčového podozrivého Francúza narodeného v Belgicku, 26-ročného Salaha Abdeslama, ktorého brat Brahim Abdeslam zomrel ako samovražedný atentátnik pri útokoch v Paríži. 

Viac o téme: Aachen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu