Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži vyhlásili mimoriadny stav

(Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande vyhlásil, že v súvislosti s teroristickými útokmi, ku ktorým došlo v piatok večer v Paríži a zahynuli pri nich desiatky civilistov, bude vyhlásený mimoriadny stav a uzatvoria sa štátne hranice. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

"Bude vyhlásený mimoriadny stav. Ďalším opatrením bude uzatvorenie štátnych hraníc," uviedol Hollande v televíznom vyhlásení s tým, že zvolal i mimoriadnu schôdzu vlády. Zároveň vyzval Francúzov, aby zostali jednotní a pokojní.

Vyhlásenie mimoriadneho stavu umožní francúzskym úradom kontrolovať dopravu a uzatvoriť verejné priestranstvá. Podľa amerických bezpečnostných zložiek boli útoky zrejme koordinované. Útok sa odohral na troch miestach. Neďaleko národného štadióna Stade de France, kde prebiehal priateľský futbalový zápas medzi domácim tímom a Nemeckom, vybuchla nálož; v koncertnej sále Bataclan, kde sa mal začať koncert americkej skupiny Eagles of Death Metal, bola spustená paľba a zadržaní rukojemníci; streľba bola hlásená aj spred reštaurácie Petit Cambodge.

Francúzska polícia potvrdila, že v prípade explózie pred štadiónom išlo o samovražedný bombový útok. K udalosti sa medzitým vyjadril aj americký prezident Barack Obama, ktorý útoky označil za "ohavný pokus o terorizovanie nevinných civilistov". Podľa jeho slov, ktoré citoval denník The Guardian, "nejde len o útok na francúzsky ľud, ale na celé ľudstvo a univerzálne hodnoty, ktoré zdieľame".

  Obama uviedol, že USA sú pripravené poskytnúť Francúzsku akúkoľvek pomoc pri riešení tejto situácie. O tom, kto môže stáť za útokmi, však šéf Bieleho domu špekulovať nechcel.

Viac o téme: TerorizmusParíž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu