Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Islamský štát sa priznal k parížskemu zverstvu: Deň po útokoch zverejnili šokujúce video

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

KÁHIRA – Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) zverejnila dnes časovo nedatovaný videozáznam hroziaci útokmi na Francúzsko v prípade, ak bude pokračovať bombardovanie jeho bojovníkov. Pre niekoľkými minuátami sa Islamský štát prihlásil k piatkovému teroristickému útoku, informovala o tom agentúra Reuters.

Islamský štát vo vyhlásení tvrdí, že jeho bojovníci so samovražednými bombovými vestami a guľometmi podnikli dôkladne naplánované útoky na rôznych miestach v srdci francúzskej metropoly. IS uviedol, že útoky boli odpoveďou na francúzske ťaženie proti jeho bojovníkom a reakciou na urážku proroka Mohameda.

Videozáznam sa objavil deň po tom, čo atentátnici ozbrojení strelnými zbraňami a výbušninami zabili v Paríži najmenej 120 ľudí. Mediálne centrum Islamského štátu al-Haját dalo túto hrozbu na známosť prostredníctvom militanta, ktorý vyzýva francúzskych moslimov, aby podnikali útoky.

"Pokiaľ budete bombardovať, nebudete žiť v mieri. Dokonca aj do obchodu sa budete báť zájsť," hovorí na videonahrávke po arabsky bradatý militant, obklopený ďalšími bojovníkmi.  


Základné údaje o radikálnej sunnitskej islamistickej organizácii Islamský štát (IS), ktorá sa prihlásila k piatkovým teroristickým útokom v Paríži (najmenej 128 mŕtvych):


- Sunnitskí islamisti vlani 29. júna vyhlásili na ovládaných územiach kalifát (vládu hlavy moslimskej obce) pod názvom Islamský štát (IS). Do čela kalifátu sa postavil vodca IS abú Bakr Bagdádí, alias kalif Ibrahim (podľa jeho skutočného prvého mena).
 
- IS teraz na severe a východe Sýrie a na severe a západe Iraku ovláda prevažne púštne územia s rozlohou na 300.000 km2 (približne ako Taliansko; bol by čo do rozlohy jedenástym arabským štátom z 22 členov Ligy arabských štátov), ​​pričom tento rok v januári ovládal územie asi desaťkrát menšie. Ozbrojenci z IS operujú aj vo východnej Líbyi, na egyptskom Sinajskom polostrove, v ďalších častiach Blízkeho východu či na severe Nigérie.
 
- IS je sunnitská radikálno-islamistická organizácia, v minulosti napojená na teroristickú sieť al-Kájda. Hlavné sídlo IS je teraz v sýrskom meste Rakka.
 
- Za teroristickú skupinu IS označila OSN, EÚ, Británia, USA, Austrália, Kanada, Rusko či India, ale aj rad moslimských krajín (Indonézia, Malajzia, Turecko, Saudská Arábia či Egypt).
 
- V radoch IS bojujú v Iraku a Sýrii tisíce bojovníkov, odhady sa pohybujú od niekoľkých tisícov až k 200.000. V hnutí sú zástupcovia salafistických hnutí, niektorých sunnitských kmeňov aj bývalí vojaci z armády skoršieho irackého prezidenta Saddáma Husajna.
 
- IS podľa odborníkov niekoľkokrát zmenil názov, v roku 1999 si hovorila Džamáa at-Tavhíd, neskôr Bilad ar-Ráfidín a potom Islamský štát v Iraku a Levante (Isil). Od júna 2014 sa nazýva Islamský štát (IS).
 
- V Iraku IS operoval zhruba od roku 2004, hlavné ofenzíva IS sa však odohrala vlani. Po niekoľkodňových bojoch obsadili vlani 9. júna bojovníci IS severnú provinciu Ninive a potom ovládli veľké oblasti aj v provinciách Kirkúk, Anbár a Saláhaddín. Koncom júna 2014 začali kontrolovať hranice so Sýriou a Jordánskom. Tento rok v januári vytlačila iracká armáda IS z provincie Dijála, ktorá leží severne od Bagdadu, a v marci z mesta Tikrít, metropola provincie Saláhaddín (asi 160 km severne od Bagdadu). Ozbrojenci z IS v máji dobyli mesto Ramadi (správne centrum provincie Anbar) ležiace asi 110 kilometrov západne od Bagdadu.
 
- V polovici minulého júla získali povstalci z IS kontrolu tiež nad radom významných miest v Sýrii, pričom už od januára 2014 ovládali provinciu Rakka. Koncom minulého augusta sa pod vládou IS nachádzala asi tretina sýrskeho územia. V polovici minulého septembra zahájila IS mohutnú ofenzívu na severe Sýrie (najmä na kurdské mesto Kobané na sýrsko-tureckých hraniciach), tento rok v januári ale kurdské jednotky bojovníci IS z Kobané vytlačili (v bojoch tu zahynulo vyše 1600 ľudí). Tento rok v marci obsadilo konkurenčné radikálne sunnitské hnutie An-Nusrat, ktoré sa hlásia k teroristickej organizácii Al-Kájda, provincii Idlib na severozápade Sýrie pri hraniciach s Tureckom. Radikáli z IS potom tento rok v máji dobyli púštne mesto Palmýra, zaradené na zoznam ohrozených pamiatok UNESCO, a mali pod kontrolou viac ako polovicu územia Sýrie, ide skôr o riedko osídlené oblasti (95.000 km2 v deviatich provinciách - Homs, Rakka, Dajr az-Zaur , hasák, Hama, Halab (Aleppo), Damask, Damask mesto a Suvajda).
 
- Začiatkom minulého augusta dobyl IS niektoré mestá v severoirackej oblasti, ktorú obývali predovšetkým príslušníci kurdskej náboženské menšiny jezídů. Tým dali ultimátum, aby buď prestúpili na islam, alebo ich čaká smrť. Potom začal mohutný exodus jezídů, ale aj kresťanov zo severu Iraku. V piatok zrejme vytlačili IS zo severoirackého Sindžáru, odkiaľ boli jezídové vyhnanie, oddiely irackých Kurdov.
 
- Vlani v auguste zverejnil IS prvé video, na ktorom zabili zahraničné rukojemníkov. Od tej doby bola takto zabitá rada ďalších rukojemníkov.
 
- Letecké útoky USA na IS v Iraku začali vlani 8. augusta, na ciele IS v Sýrii 23. septembra. Kým k leteckým úderom v Iraku sa k USA pripojil rad európskych krajín, v Sýrii podporovali USA niektoré arabské štáty. Tento rok 27. septembra potom začalo na pozície IS v Sýrii letecké útoky aj Francúzsko a 30. septembra aj Rusko.
 
- Islamský štát má podľa prezident Miloša Zemana rovnakú povahu ako nacistické Nemecko začiatkom 30. rokov a hrozí superholokaust so stovkami miliónov mŕtvych. Použitie vojenskej sily proti IS požadoval od Kongresu aj americký prezident Barack Obama v tohtoročnom posolstve o stave únie.
 
- Podľa minuloročnej správy OSN sa IS dopúšťa "systematických a do očí bijúcich porušení" medzinárodného práva, popravuje civilistov, pácha sexuálne útoky na ženách a dievčatách, vykonáva únosy a cielené útoky na politickej i náboženských vodcov a zabíja deti. IS v snahe vymazať stopy prítomnosti neislamských kultúr tiež preslávil ničením kultúrnych pamiatok, napríklad tento rok v auguste zničili v historickom meste Palmýra Belov chrám, asi najznámejšie pamiatku v mieste zapísanou na zozname svetového dedičstva UNESCO.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu