Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Bezpečnostné zložky zvýšili službu na našich hraniciach, vyhlásil Kaliňák

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Bezpečnostné zložky v súvislosti s nočnými útokmi v Paríži zvýšili výkon služby na hraniciach aj vo vnútrozemí Slovenskej republiky. Uviedol to vo svojom vyjadrení k udalostiam v Paríži minister vnútra SR Robert Kaliňák s tým, že podrobne monitorujú všetky aktivity.

„Paríž v tejto chvíli čelí najväčšiemu teroristickému útoku za posledné obdobie. Vyjadrujeme sústrasť rodinám obetí," reagoval Kaliňák vo svojom vyjadrení, ktoré poslal hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík.

Podľa Kaliňáka je Slovensko pripravené na akékoľvek požiadavky francúzskych orgánov na pomoc a spoluprácu. "Ako bezprostrednú reakciu naše bezpečnostné zložky aktivovali všetky potrebné procedúry na analýzu rizík na našom území," hovorí Kaliňák. Ako dodal, zasadne expertný tím bezpečnostných zložiek, aby vyhodnotil informácie z noci a nastavil ďalšiu mieru bezpečnostných opatrení na ďalší deň. 

Teroristické útoky, ktoré sa v piatok večer odohrali vo francúzskej metropole Paríž, si podľa najnovších údajov, ktoré s odvolaním sa na parížsku prokuratúru zverejnil dnes denník The Guardian, vyžiadali najmenej 153 mŕtvych a vyše 200 zranených, z toho 80 vo vážnom stave. Polícia predpokladá, že všetci útočníci boli počas akcie zabití, pričom ich možní komplici môžu byť stále na úteku. Policajtov podporuje v uliciach mesta 1 500 vojakov.

Prokuratúra spresnila, že útoky sa odohrali v šiestich lokalitách vrátane národného štadióna Stade de France, kde došlo k dvom samovražedným bombovým atentátom a jednej explózii nálože. Najkrvavejším útokom bola streľba v koncertnej sále Bataclan, kde mala vystúpenie americká rocková skupina Eagles of Death Metal.

Traja teroristi ozbrojení automatickými zbraňami tam postrieľali najmenej 120 ľudí. K streľbe došlo aj v niekoľkých reštauračných zariadeniach v centre mesta. Presný počet obetí nie je známy, úrady predpokladajú nárast bilancie. Francúzsky prezident Francois Hollande v noci rozhodol, že Francúzsko uzatvára hranice a vyhlásil výnimočný stav.

Viac o téme: StreľbaRobert KaliňákParíž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu