Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Demonštrácie a potýčky kvôli generálnemu štrajku v Grécku: V krajine skoro nič nefunguje

Na demonštrácii počas generálneho štrajku vypukli potýčky Zobraziť galériu (6)
Na demonštrácii počas generálneho štrajku vypukli potýčky (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Potýčky dnes vypukli medzi poriadkovou políciou a mládežou na demonštrácii v centre Atén, ktorá sa koná počas prvého generálneho štrajku od januára, keď sa k moci v Grécku dostala vláda vedená ľavičiarmi.

Mladí ľudia sa oddelili od dnešného protestného pochodu a hádzali zápalné fľaše do polície, ktorá zareagovala použitím slzotvorného plynu a omračujúcich granátov. Na troch rôznych demonštráciách v centre Atén sa zúčastňovalo takmer 25.000 ľudí. 

Generálny štrajk štátnych zamestnancov spôsobil, že po celom Grécku prestali fungovať všetky verejné služby, narušená je verejná doprava, zatvorené sú múzeá, školy a lekárne. Zrušených bolo vyše desať domácich letov. Štátne nemocnice fungujú len s núdzovým personálom, informovala tlačová agentúra AP. V Aténach nefunguje metro, obmedzená je autobusová aj trolejbusová doprava a trajekty kotvia v prístave. 

Na demonštrácii počas generálneho
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Na demonštrácii počas generálneho
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Štrajkujú takisto novinári - dnes sa nevysielajú správy, okrem tých o štrajku, a nie sú aktualizované spravodajské webové stránky, pričom v piatok v Grécku nevyjdú noviny. Zamestnanci štátnych služieb protestujú proti úsporným opatreniam zavedeným v Grécku v rámci tretieho záchranného balíka pomoci. 

Časť ľavicovej strany Syriza premiéra Alexisa Tsiprasa, ktorá má na starosti zamestnaneckú politiku, podporila tento štrajk a už skôr vyzvala na masovú účasť. 

Viac o téme: ŠtrajkDemonštrácieGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu