Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ďalšie obete pri brehoch Grécka: More vyplavilo telo dieťaťa a mladého chlapca

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Telo mladého muža našli na pláži gréckeho ostrova Lesbos. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP s odvolaním sa na grécku pobrežnú stráž. Muž bol vo veku niekoľko rokov po dvadsiatke, ale úrady ešte neurčili jeho totožnosť. Hovorkyňa pobrežnej stráže dnes uviedla, že v sobotu nebol v súvislosti so záchrannými operáciami hlásený žiaden nezvestný a nie je jasné, kedy sa mladík utopil.

Tento rok sa zatiaľ preplavilo z Turecka cez Egejské more na grécke ostrovy vyše pol milióna migrantov, čo je rekordný počet, a plavba priniesla smrť stovkám ľudí. Drvivá väčšina migrantov nechce zostať v Grécku a vydá sa na cestu na sever cez Balkán do iných, prosperujúcejších krajín Európskej únie.

Na pobrežie vyplavilo aj malé dieťa

Grécka pobrežná stráž a misia hraničnej agentúry EÚ Frontex zachránili v sobotu v Egejskom mori stovky migrantov, snažiacich sa dostať z Turecka na východogrécke ostrovy. Pri brehoch ostrova Lesbos okrem toho objavili mŕtve telo malého dieťaťa, oznámila agentúra AP. 

Grécke úrady pôvodne uviedli, že v sobotu - po prvý raz za 11 dní - neboli zaznamenané žiadne úmrtia migrantov v Egejskom mori, na čom sa malo podpísať zlepšenie počasia. Hovorkyňa pobrežnej stráže však neskôr informovala o náleze mŕtveho tela dvoj- až trojročného, plne oblečeného dieťaťa v záchrannej veste.

Chlapca bezprostredne nebolo možné identifikovať, keďže v súvislosti s dnešnými záchrannými operáciami neboli hlásení žiadni nezvestní. Stále preto nie je jasné, či sa dieťa utopilo v sobotu alebo už skôr. 

Aj pri relatívne priaznivých podmienkach na mori však grécka pobrežná stráž a agentúra Frontex uskutočnili v sobotu sedem operácií, prevažne neďaleko brehov Lesbosu, pri ktorých celkovo zachránili 429 migrantov. Jeden zo zaistených člnov bol v potenciálne nebezpečnej situácii, zatiaľ čo ďalšie dva nemali kormidlo. 

Viac o téme: GréckoMigračná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu