Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Protesty proti utečencom: VIDEO Zasahovať museli aj policajti

Demonštrácia na Námestí mieru v Prahe
Demonštrácia na Námestí mieru v Prahe (Zdroj: Facebook)

PRAHA/BRNO - V Prahe, Brne a niekoľkých ďalších mestách sa zišli stovky ľudí na demonštrácii proti migrácii, v Brne je ich podľa policajného odhadu asi 1500. Väčšinu akcií - v Prahe, Brne, Ostrave a Ústí nad Labem - zvolal blok proti islamu a Úsvit-Národná koalícia.

V Prahe zasahovali ťažkoodenci, oddelili skupiny odporcov islamu a EÚ od skupiny priaznivcov migrantov. V Liberci, kde sa tiež demonštruje okrem iného proti prisťahovalcom, sa zhromaždenia zúčastňuje predseda Slobody a priamej demokracie Tomio Okamura. V celej republike sa tak zišli odhadom asi tri tisícky ľudí.

Oba tabory (ohlasena demonstrace proti imigrantum a neohlasena akce odpurcu teto demonstrace) oddeluji policiste, vcetne druzstev SPJ Praha.

Posted by Týdeník Policie on Wednesday, October 28, 2015
Okrem Prahy sa zatiaľ demonštrácie obišli bez väčších incidentov. Rečníci broja proti migrácii, niektorí ľudia si priniesli vlajky a transparenty napríklad s heslom "Stop islamu". V Ústí nad Labem bolo vidieť aj jednu vlajku s nápisom "Národný odpor", čo je neregistrovaná neonacistická organizácia. V Liberci sa zišlo odhadom asi 300 ľudí protestujúcich okrem iného proti migrácii, ale tiež asi 40 ich odporcov.

Do Prahy prišli akciu podporiť aj zástupcovia nemeckého hnutia Pegida vrátane jeho predáka Lutza Bachmanna, ktorý na zhromaždení prehovoril. Pegida, čiže hnutie Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida), už takmer rok organizuje v Drážďanoch demonštrácie proti údajnej islamizácii a prisťahovalcom. 

Dnes sa demonštrovalo aj v juhočeskom Větřní, kam zhromaždenie "Za suverenitu ČR, proti imigrácii a za vystúpenie z EÚ" zvolala Robotnícka strana sociálnej spravodlivosti (DSSS). Podľa informácií polície sa tam zišlo niekoľko desiatok ľudí. "Odkedy máme na mieste naše sily a prostriedky, nezaznamenali sme, žeby došlo k narušeniu verejného poriadku," povedal hovorca juhočeskej polície Milan Bajcura v 15:00.  

Aktuálně z Prahy. Kdo můžete přijďte vyjádřit své NE ISLÁMSKÉ IMIGRACI na Náměstí míru.

Posted by Úsvit národní koalice on Wednesday, October 28, 2015

Protestovalo sa aj v Brne

Na protestné zhromaždenie proti islamu prišlo dnes popoludní na Námestie Slobody v Brne podľa policajnej hovorkyne okolo 1500 ľudí. Prišlo aj 70 motorkárov."Akcia má upozorniť na veľké nebezpečenstvo pre Európu, ktoré predstavuje valiaca sa vlna islamských migrantov," povedal hovorca usporiadateľského Bloku proti islamu David Štěpán. 

Podľa neho sa niektorí poslanci za hnutie Úsvit - Národná koalícia, ktoré sa k akcii taktiež hlási, budú snažiť presadiť zmeny azylového zákona. Podobná akcia sa dnes konala aj v Prahe, Ostrave a Ústí nad Labem.  

Ľudia prišli s transparentmi, na ktorých bolo napísané: Nie islamskej invázii, nie nemeckej diktatúre. Nie okupácii Európy islamom. Ďalší ľudia mali transparenty so slovami: Stop islamizácii Európy alebo Samovražda Európy nesmie byť náš vzor, ​​Áno žalobe proti kvótam alebo Kto neháji svoje práva, nebude mať žiadne. "Chceme celou akciou ľuďom ukázať, že existujú možnosti, ako to riešiť. Nie je to neriešiteľný problém," povedal Štěpán.

Podľa neho by mohla situáciu zlepšiť zmena azylového zákona. "Naši poslanci za Úsvit sa to snažia presadzovať. Navrhujeme, aby sa azylové konanie vybavovalo v Sýrii alebo Líbyi. Je to plán, ktorý v roku 1954 aplikoval americký prezident Dwight Eisenhower. Nie je možné, aby sa do Európy nelegálne valili státisíce ľudí," uviedol Štěpán.

Podľa primátora Petra Vokřála (ANO) je neprijateľné, aby sa podobná akcia konala v deň štátneho sviatku. "Je to účelové. Každý môže mať svoj názor a ja nie som zástancom islamu. Ale nabádam všetkých, aby nezvyšovali napätie, ktoré okolo nás je. Mali by sme sa správať tolerantne a s rešpektom a zároveň požadovať, aby sme boli rešpektovaní aj my," povedal Vokřál.

Podľa Štěpána však nie je možné podobné akcie zakazovať. "Na demonštrácie som chodil aj pred revolučným rokom 1989 a vtedy nám politici tiež hovorili, že nemáme právo 28. októbra chodiť demonštrovať, že chceme slobodu. A ak nemáme právo vyjadriť svoj názor, dostali sme sa niekam, kam sme vôbec nechceli," dodal Štěpán.

Demonštrácia je vyjadrením proti náporom utečencov, s ktorým v posledných mesiacoch zápasí Európa. Už do nej prišli státisíce migrantov. Kvôli tomu niektoré štáty uzavreli časti svojich hraníc. 

Viac o téme: DemonštráciaIslamČeská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu