Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Násilné vyčíňanie kvôli migrantom v Holandsku: Mŕtve ošípané ako symbol protestu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

HEESCH - Holandská polícia zasahovala v noci nadnes proti násilnostiam v mestečku Heesch v provincii Brabantsko. Vopred oznámená demonštrácia proti migrantom sa zvrhla na nepokoje, keď protiimigrační aktivisti začali hádzať delobuchy a vajíčka na budovu radnice.

Po incidentoch boli zadržaní traja ľudia a členovia miestnej samosprávy boli evakuovaní z budovy, v ktorej sa práve rokovalo o opatreniach na zlepšenie sociálnych služieb pre mládež. 

Minulý týždeň musela polícia v blízkosti tejto 12-tisícovej obce odstrániť dve mŕtve ošípané z miesta, kde radnica plánuje výstavbu utečeneckého centra pre 500 ľudí. Jedno prasa neznámi aktivisti vyniesli na strechu budovy a druhé zavesili na kovový hák a reťaz do koruny stromu. 


Miestny líder vládnej Ľudovej strany pre slobodu a demokraciu (VVD) Jack van der Dussen povedal pre rozhlasovú stanicu BNR, že násilne sa správajúci demonštranti neboli domáci, ale aktivisti, ktorí prišli z iných miest. 

"Začalo to ako pokojný protest, ale potom sa radikálna skupina vyčlenila a pokazila demonštráciu," uviedol Van der Dussen. 

Organizátor protestu Harm Ruijs sa dištancoval od násilností ku ktorým došlo. Zároveň však odkázal, že nezmenil svoj protestné stanovisko, lebo veľa ľudí prišlo na protest ukázať, že sú proti zriadeniu takého veľkého centra pre utečencov. 

"Päťsto utečencov na obdobie 10 rokov na jednom mieste je príliš veľa," odkázal Ruijs. 
Holandský minister vnútorných záležitostí Ronald Plasterk v správe pre médiá uviedol, že protesty sú súčasťou demokracie, avšak násilie a páchanie škôd ničia "podstatu nášho demokratického štátu". 

Incident v Heeschi nie je prvým svojho druhu. Vlani v decembri poriadkové policajné sily boli prinútené vypáliť varovné výstrely počas násilných protiimigračných protestov v meste Geldermalsen. Aj táto demonštrácia bola zameraná proti plánom mesta na vybudovanie utečeneckého centra pre celkovo 1500 žiadateľov o azyl. 

Polícia počas protestov v Geldermalsene oplotila radnicu zátarasami, avšak asi 100-členná skupina demonštrantov cez ne prenikla a hádzala na budovu fľaše, tehly a delobuchy. Mestská rada nakoniec plány na výstavbu utečeneckého centra neodsúhlasila.

Viac o téme: HeeschHoladnsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu