Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Migračná kríza si v Nemecku vyberá svoju daň: Kríza v koalícii?

Horst Seehofer s Vitkorom Orbánom
Horst Seehofer s Vitkorom Orbánom (Zdroj: SITA)

BERLÍN/MNÍCHOV - Tlak bavorského krajinského premiéra a predsedu Kresťanskosociálnej únie (CSU) Horsta Seehofera na vedúcich predstaviteľov koaličných partnerských strán pred ich blížiacimi sa krízovými rokovaniami o možnom riešení migračnej krízy neustáva. Seehofera čakajú v sobotu rokovania s kancelárkou a šéfkou Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Angelou Merkelovou a o deň neskôr rozhovory v trojici s kancelárkou i vicekancelárom Sigmarom Gabrielom zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD).

Líder CSU sa dnes v Mníchove nechal počuť, že ak tieto rokovania neprinesú výsledky, bude to mať politické i právne dôsledky. "Sme dobre pripravení na všetko - pričom si naďalej želám to dobré, teda dosiahnutie konsenzu o opatreniach na obmedzenie vlny migrantov," povedal Seehofer podľa agentúry DPA.

Z pohľadu šéfky spolkovej vlády by avizované krízové rokovania mali poslúžiť koordinácii ďalších krokov v danej oblasti. K tomu, ako dnes zdôraznil v Berlíne hovorca vlády Steffen Seibert, patrí aj pravidelne počúvať druhú stranu a vymieňať si názory.

Seehofer v rozhovore, ktorý poskytol pre utorkové vydanie novín Passauer Neue Presse, uviedol, že Merkelovej a jej vláde predĺžil čas na ukončenie politiky otvorených hraníc do 1. novembra. V prípade, že by sa tak nestalo, bavorská vláda preskúma vlastné právomoci v tejto otázke.

Predseda bavorskej krajinskej vlády v rozhovore netajil, že si dokáže predstaviť uzavretie bavorsko-rakúskych hraníc krajinskou políciou a súčasný presun žiadateľov o azyl do iných častí Nemecka bez predchádzajúcich konzultácií.

Seehofer kritizoval Rakúsko za to, že bez predchádzajúceho upozornenia prepravuje žiadateľov o azyl na rakúsko-bavorskú zelenú hranicu, čo predstavuje záťaž pre dvojstranné vzťahy a podľa neho je to v rozpore s tým, ako by sa susedné krajiny mali k sebe správať.

Súčasne apeloval na Merkelovú, aby rokovala s rakúskym kancelárom Wernerom Faymannom, s ktorým prijala 4. septembra rozhodnutie, ktoré sa stalo základom politiky otvorených hraníc. Obaja by s tým mali podľa Seehofera skoncovať.

Ako dnes zdôraznil bavorský premiér, ide o to, či štát zlyhá alebo bude fungovať. Podľa jeho názoru utečenci právny štát takpovediac prepadávajú, čo trvalo nemožno tolerovať. Akýkoľvek ústupok CSU Seehofer vylúčil. Nedementoval ani informácie denníka Bild, podľa ktorých zvažuje ako poslednú možnosť stiahnutie ministrov z CSU zo spolkovej vlády. Jednotlivé špekulácie nemieni Seehofer komentovať, pričom pripomenul, že rozpad vládnucej koalície už opakovane vylúčil.

Podľa vlastných slov by Seehofer rád prerokoval s koaličnými partnermi otázky ako jeho stranou požadované zriadenie tzv. tranzitných zón v prihraničných oblastiach, ochranu vonkajších hraníc Európskej únie, rozdeľovanie utečencov a dosiahnutie dohody EÚ s Tureckom považovaným za kľúčovú krajinu pri riešení utečeneckej krízy.

Z Bavorska pochádza však ešte kritickejšie vyjadrenie, ktoré sa objaví vo štvrtkom vydaní mienkotvorného denníka Süddeutsche Zeitung. Bavorský krajinský minister financií Markus Söder a Seehoferov stranícky kolega hovorí o "skutočnej koaličnej kríze" a o najvážnejšej situácii vo vzťahoch medzi CDU a CSU od roku 1976, keď CSU dočasne opustila spoločný parlamentný klub s CDU.

Viac o téme: NemeckoMigračná krízaHorst Seehofer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu