Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Monštruózny hurikán Patricia: Katastrofa má prísť už dnes

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PUERTO VALLARTA - K tichomorskému pobrežiu Mexika smeruje monštruózny hurikán Patricia najvyššej, piatej kategórie, ktorý je najsilnejším hurikánom, aký kedy zaznamenali na západnej pologuli. Na pevninu by mal doraziť ešte dnes miestneho času a meteorológovia varovali, že jeho príchod môže byť "potenciálne katastrofický".

Obyvatelia pobrežia Mexika na úseku, ktorý zahŕňa aj známe letovisko Puerto Vallarta, si pred príchodom hurikánu Patricia opevnili domy a nakúpili zásoby.

S vetrom s najvyššou ustálenou rýchlosťou až 325 kilometrov za hodinu, ktorý hurikán podľa aktuálnych údajov sprevádza, je Patricia vôbec najsilnejšou búrkou zaznamenanou v dejinách vo východnej časti Tichomoria alebo v Atlantickom oceáne, povedal agentúre AP špecialista na hurikány Dave Roberts z Národného centra pre hurikány (NHC) v americkom Miami.

Podľa Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) možno silu Patricie prirovnať k tajfúnu Haiyan, po ktorom pred dvoma rokmi zostalo na Filipínach 7300 mŕtvych alebo nezvestných. Viac ako štyri milióny ľudí pred ním ušli a tajfún zničil alebo poškodil viac než milión domov.

V Mexiku vyhlásili pohotovosť v desiatkach miest v štátoch Colima, Nayarit a Jalisco vrátane rušného prístavu Manzanillo a luxusného letoviska Puerto Vallarta. Guvernér štátu Colima nariadil, aby dnes, keď má hurikán doraziť na pevninu, zostali školy uzavreté.

Podľa sčítania obyvateľstva z roku 2010 žije v mexickom zväzovom štáte Jalisco vyše 7,3 milióna obyvateľov a v samotnom meste Puerto Vallarta vyše 255.000 ľudí. Štát Colima má viac ako 650.000 obyvateľov a prístav Manzanillo vyše 161.000.

V letovisku Puerto Vallarta začali evakuovať najohrozenejších obyvateľov do škôl. Riaditeľ mexickej komisie pre vodu, pod ktorú spadá aj národná meteorologická služba, varoval, že hurikán Patricia dokáže dvíhať automobily, ničiť domy, ktoré nie sú dostatočne pevne ukotvené s cementom a oceľou, a odnášať ľudí, ktorých zastihne vonku. Podľa jeho slov hrozí najväčšie nebezpečenstvo ľudom na pobreží, predovšetkým v štáte Jalisco.

NHC v Miami varovalo, že hurikán zrejme zaplaví pobrežie, ktoré navyše zasiahnu ničivé vlny. Experti očakávajú, že prinesie dažďové zrážky od 150 do 304 milimetrov a na izolovaných miestach až 500 milimetrov.

Centrum hurikánu sa v súčasnosti nachádza 235 kilometrov od prístavu Manzanillo a postupuje k pevnine rýchlosťou 19 km/h.

Viac o téme: Hurikán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu