Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rusko nechce predvídateľný vzťah s NATO: Má záujem šokovať a zastrašovať

Alexander Vershbow
Alexander Vershbow (Zdroj: SITA)

BUKUREŠŤ - Rusko by radšej šokovalo a zastrašovalo, než by malo mať predvídateľný vzťah s NATO, uviedol dnes námestník generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie Alexander Vershbow na návšteve Rumunska.

Aliancia podľa neho posúdi svoj vzťah s Ruskom a nájde spôsoby, ako "obnoviť jeho predvídateľnosť a transparentnosť" na summite NATO, ktorý sa uskutoční na budúci rok vo Varšave. Americký diplomat dodal, že Rusko sa javí tak, že má "väčší záujem v šokovaní, prekvapovaní a zastrašovaní, než v upokojovaní a budovaní dôvery", napísala agentúra AP.

Vershbow sa tiež dotkol susedného Moldavska, v ktorom žije pomerne veľká ruská menšina. Severoatlantická aliancia podľa neho pomáha tejto bývalej sovietskej krajine s reformami v oblasti obrany a so strategickým posudzovaním národných bezpečnostných záväzkov.

Aliancia Moldavsku ďalej pomáha v oblasti kybernetickej bezpečnosti, vzdelávania a výcviku príslušníkov profesionálnej armády. Moldavsko je súčasťou programu NATO Partnerstvo za mier (Partnerhip for Peace - PfP).

Viac o téme: RuskoNATO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu