Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bohatý oligarcha podal žalobu na Rusko: Chce vysúdiť miliardy za to, že mu Putin zničil biznis

Sergej Pugačov Zobraziť galériu (3)
Sergej Pugačov (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Ruský oligarcha Sergej Pugačov (52), ktorého jeden čas volali "Putinov bankár" kvôli vplyvu v Kremli, podal na Rusko žalobu, ktorou sa domáha viac ako desiatich miliárd dolárov (takmer 9 miliárd eur) ako odškodnenie za rozpad svojho podnikateľského impéria po upadnutí do nemilosti u prezidenta Vladimira Putina.

Ruská propaganda čelí najväčšiemu škandálu v novodobej histórii: Nemáš správy, vymyslíš si ich

Oznámila to najprv agentúra Reuters s odvolaním sa na anonymný zdroj blízky Pugačovovi. Podanie žaloby na arbitrážnom súde v Haagu následne potvrdil ruskému denníku RBK Pugačovov hovorca Dmitrij Moročenko, ale bez ďalších podrobností. Tie majú dnes oznámiť bankárovi právnici na tlačovej konferencii v Paríži.

Reakciu ruskej vlády, ktorá Pugačova stíha za údajné sprenevery, sa nepodarilo získať. Bankár tieto obvinenia popiera, vo vlasti mu však hrozí desať rokov väzenia.

Ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť galériu (3)
Ruský prezident Vladimir Putin  (Zdroj: SITA)

Moskva má už starosti s minuloročným verdiktom haagskeho súdu ohľadom odškodnenia vo výške 50 miliárd dolárov (cca 44 miliárd eur) za vyvlastnenie ropného koncernu Jukos po uväznení oligarchu Michaila Chodorkovského.

"Pugačov trpezlivo čakal na tento okamih, aby udrel so svojimi požiadavkami hneď po Jukose. Chce, aby osoby zodpovedné za nezákonné prevzatie jeho podnikov, boli menované a zahanbené," uviedol pod podmienkou anonymity človek blízky bankárovi.

Pugačov získal imanie v ére prvého ruského prezidenta Borisa Jeľcina, keď mu patrila jedna z najväčších bánk v krajine, známe lodenice a uhoľné bane, a tiež vraj pomohol Putinovi prevziať najvyššiu funkciu. Avšak po prepuknutí finančnej krízy v roku 2008 sa pohádal s niektorými z Putinových najsilnejších spojencov, ktorých z exilu obviňuje, že zrazili jeho podnikateľskú ríšu na kolená a vzali si z nej najlepšie kúsky.

Pugačovova žaloba sa podľa RBK opiera o ohodnotenie bankárových ruských aktív pred ich konfiškáciou. Pugačov okrem iného plánoval postaviť priamo na Červenom námestí luxusný hotel.

Pugačovovo imanie v roku 2008 odhadoval časopis Forbes na dve miliardy dolárov, čím ho zaradil na 50. priečku na rebríčku najbohatších Rusov. Ale v októbri 2010 ústredná banka zrušila licenciu Pugačovovmu finančnému ústavu Mežprombank, ktorý o mesiac neskôr oficiálne zbankrotoval. Ale ešte predtým Pugačov z banky údajne vytuneloval desiatky miliárd rubľov. Pugačov, ktorý tiež býval vo vlasti senátorom, odcestoval z Ruska v roku 2011, údajne na diplomatický pas.

Na ruskú žiadosť na neho Interpol vydal zatykač.

Zatykač
Zobraziť galériu (3)
Zatykač  (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Vladimir PutinSergej Pugačov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu