Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Schôdzka medzi Putinom a Obamom zatiaľ nie je dohodnutá, Rusko zasiahne v Sýrii aj bez USA

Barack Obama a Vladimir Putin
Barack Obama a Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Schôdzka medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a šéfom Bieleho domu Barackom Obamom zatiaľ nebola dohodnutá, oznámil v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

"Budeme o tom informovať, až keď sa to napokon dohodne," povedal Peskov novinárom. Agentúra TASS s odvolaním sa na svoj zdroj vo Washingtone predtým uviedla, že schôdzka medzi Putinom a Obamom sa uskutoční. Biely dom aj Kremeľ reagovali oficiálnym vyhlásením, že zatiaľ nemôžu potvrdiť dosiahnutie dohody v tejto veci.

Putin 27.-28. septembra navštívi USA, kde sa zúčastní na zasadaní Valného zhromaždenia OSN. S prejavom vystúpi 28. septembra.

Vzťahy medzi USA a Ruskom sa výrazne ochladili najmä v dôsledku situácie na Ukrajine. Obama sa s Putinom naposledy stretol vlani v novembri v Číne počas summitu Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC). Odvtedy spolu hovorili len telefonicky, a to trikrát, dodal TASS.

Putin plánuje zasiahnuť v Sýrii aj bez USA

Ruský prezident Vladimir Putin plánuje podniknúť v Sýrii jednostranné nálety na pozície organizácie Islamský štát (IS), ak Spojené štáty odmietnu jeho návrh spojiť sily, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na agentúru Bloomberg.

Rusko zvýšilo svoju vojenskú prítomnosť v Sýrii aj dodávky zbraní pre tamojšiu armádu v rámci intenzívnejšej podpory svojho dlhoročného spojenca - prezidenta Bašára Asada. Podľa agentúry Bloomberg, ktorá sa odvolala na osobu blízku Kremľu a na poradcu ruského ministerstva obrany, ide Putinovi o to, aby sa USA a ich spojenci dohodli s Ruskom, Iránom a sýrskou armádou na koordinácii ťaženia proti IS.

Agentúra citovala aj tretí zdroj, podľa ktorého Putin navrhol "súbežnú cestu" - spoločnú vojenskú akciu sprevádzanú politickou zmenou, a to bez Asada, čo je kľúčová požiadavka USA.

Rusko predložilo návrh Spojeným štátom, uvádza Bloomberg. Jeden zo zdrojov agentúry však tvrdí, že Putina znechucuje zdržanlivosť USA odpovedať a je tak pripravený zasiahnuť v Sýrii jednostranne, ak to bude potrebné.
 

Viac o téme: SchôdzkaBarack ObamaVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu