Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Schladenie v Česku. Zobraziť galériu (7)
Schladenie v Česku. (Zdroj: SITA)

BERLÍN/VIEDEŇ - Horúčavy a rozmary letného počasia trápia okrem Slovenska a Česka aj ďalšie európske štáty. Na východe Nemecka očakávajú meteorológovia v piatok až štyridsaťstupňový hic, v Rakúsku 38 stupňov. V Litve bola podľa agentúry DPA kvôli vysokým teplotám znížená povolená rýchlosť na železnici.

V Nemecku včera teploty dosahovali až 38 stupňov Celzia a dnes by mohla byť prekročená aj štyridsaťstupňová hranica. Extrémne horúčavy s najvyššími teplotami nad 35 stupňov sa očakávajú takmer v celom niekdajšom východnom Nemecku, v Porýní a na juhozápade krajiny. Tam alebo v brandenburskej oblasti Lužice by mohlo byť nameraných aj 40 stupňov.

Horúčavy a sucho už v Nemecku spôsobujú problémy v riečnej doprave. Niektoré prístaviská na Labe už nie sú po vode dostupné, saská paroplavba zastavila prevádzku.

Horúčavy sužujú tiež Berlín. Pod sklenenou kupolou historickej budovy Ríšskeho snemu včera popoludní namerali 41,3 stupňa, a tak túto vyhliadkovú atrakciu pre turistov uzavreli. K podobnému opatreniu pristúpil Spolkový snem už v utorok, keď pod kupolou namerali dokonca 49,3 stupňa.

Nemecko
Zobraziť galériu (7)
Nemecko  (Zdroj: SITA)

Rumunsko
Zobraziť galériu (7)
Rumunsko  (Zdroj: SITA)

Do konca týždňa sa vyšplhá ortuť teplomera až na 38 stupňov, odhaduje po včerajších takmer 35-kách aj rakúska meteorologická služba UBIMET. Od stredy totiž aj do alpskej republiky veje teplý juhozápadný vietor.

Kvôli horúčave a suchu včera francúzska obec Saint Gervais uzavrela horskú chatu Refuge du Gouter pod najvyššou alpskou horou Mont Blanc. Chata totiž umožňuje prístup k trasám, ktoré teraz nie sú odporúčané, pretože sa v ich okolí kvôli horúčave a suchu uvoľňujú kamene.

Tiež v Litve teraz teploty presahujú tridsaťstupňovú hranicu a horúčavy majú vydržať aj v najbližších dňoch. Litovské železnice prechodne znížili najvyššiu povolenú rýchlosť vlakov. Osobné vlaky môžu ísť nanajvýš rýchlosťou 80 kilometrov za hodinu, namiesto obvyklých 120 kilometrov. Pri nákladných vlakoch maximálnu rýchlosť znížili z 80 na 70 kilometrov za hodinu.

Kosovo
Zobraziť galériu (7)
Kosovo  (Zdroj: SITA)

Taliansko
Zobraziť galériu (7)
Taliansko  (Zdroj: SITA)

Francúzsko
Zobraziť galériu (7)
Francúzsko  (Zdroj: SITA)

Česko
Zobraziť galériu (7)
Česko  (Zdroj: SITA)

Viac o téme: PočasieHorúčavyEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu