Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ohnivé počasie s najvyššou výstrahou: Teploty cez víkend vystúpia až na hranicu znesiteľnosti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA – Slovenská pranostika hovorí, že čo august nedopečie, to september nedovarí. My sa však tento víkend budeme na slnku doslova pražiť. Teploty sa vyšplhajú na atletické maximum a meteorológovia si pre nás pripravili výstrahy.

Piatok

Od juhozápadu k nám prúdi veľmi teplý tropický vzduch. Počas dňa bude polooblačno a popoludní sa môžu vyskytnúť prehánky s búrkami. Naďalej však bude extrémne teplo. Najvyššia denná teplota dosiahne 33 až 37, na Orave, Liptove a Spiši okolo 31 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 m sa bude pohybovať okolo 23 stupňov Celzia a viať má len slabý juhovýchodný vietor.

Meteorológovia vydali prvé predpovede na zimu 2015/2016: Veľké snehové prekvapenie!

Ohnivé počasie s najvyššou
Zobraziť galériu (7)

Sobota

Od juhovýchodu k nám bude prúdiť veľmi teplý vzduch a jasnú až polojasnú sobotu si budeme môcť užiť s mimoriadne vysokými teplotami. Nočná teplota klesne na 22 až 16 stupňov a denná vystúpi na 31 až 37 stupňov Celzia. Fúkať má juhovýchodný až južný vietor rýchlosťou 2 až 5 m/s (5 až 20 km/h).

Ohnivé počasie s najvyššou
Zobraziť galériu (7)

Nedeľa

Prílev horúceho vzduchu do strednej Európy bude pokračovať aj v nedeľu. Počas dňa by malo byť jasno až polooblačno a mimoriadne teplo. Nočná teplota sa schladí na 22 až 16 stupňov Celzia a denná dosiahne 31 až 37 stupňov Celzia. Viať bude slabý vietor.

Ohnivé počasie s najvyššou
Zobraziť galériu (7)

Najvyšší stupeň meteorologickej výstrahy

Pred rizikom, ktoré spôsobuje vysoké teploty, vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na víkend celoslovenské výstrahy.V piatok pre južnú časť krajiny platí od 13.00 h do 19.00 h výstraha 2. stupňa. Meteorológovia očakávajú, že teplotné maximá tu vystúpia na 35 až 37 stupňov. Na severe Slovenska by teploty takisto mali pokoriť 30 stupňov, na niektorých miestach môžu dosiahnuť až 32 stupňov. SHMÚ preto aj v tomto prípade vydal výstrahu, avšak 1. stupňa. Rovnakú situáciu očakávajú meteorológovia aj v sobotu.

V nedeľu však počasie ešte pritvrdí a meteorológovia vydali dokonca tretí stupeň, najvyšší stupeň výstrahy pred poobedňajšími horúčavami pre väčšinu oblastí Slovenska okrem severu, pre ktorý bude platiť výstraha 2. stupňa pred rekordnými teplotami.

Výstrahy na piatok
Zobraziť galériu (7)
Výstrahy na piatok

Výstrahy na sobotu
Zobraziť galériu (7)
Výstrahy na sobotu

Ohnivé počasie s najvyššou
Zobraziť galériu (7)

 

Zaujíma nás, ako vzdorujete rekordným horúčavám. Vaše tipy, námety a fotografie (napríklad zábery teplomerov s najvyššími nameranými hodnotami) nám posielajte na tipy@topky.sk.

Viac o téme: Predpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu