Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Nemecko a Rakúsko rokujú o finančnej pomoci pre Grécko: Na stole je nový záchranný program

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN/VIEDEŇ – Poslanci v Nemecku a Rakúsku dnes rokujú o novom záchrannom programe pre zadlžené Grécko, na ktorom sa tento týždeň dohodli zástupcovia eurozóny. Ich súhlas potrebujú vlády v Berlíne a Viedni na to, aby mohli začať riešiť podrobnosti týkajúce sa poskytnutia až 86 miliárd eur z Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM). Čaká sa, že zákonodarcovia oboch krajín dohodnuté financie pre Atény schvália, hlasovať by sa malo popoludní.

Dolná komora nemeckého parlamentu začala tretí záchranný program preberať o 10:00 SELČ, hlasovanie sa predpokladá okolo 14:00 SELČ. K poslancom ako prvá prehovorila nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá varovala, že v prípade ich odmietnutia by hrozil chaos. "Prevládajú v pondelkovej dohode výhody nad nevýhodami? Som úplne presvedčená, že odpoveď znie áno," povedala kancelárka. "Alternatívou tejto dohody by nebol dočasný odchod z eura ... ale skôr očakávateľný chaos," dodala a pripustila, že dohoda je pre Grécko aj veriteľov "tvrdá".
 
Nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Sigmar Gabriel upozornil, že počas komplikovaných rokovaní v Bruseli nešlo len o Grécko, ale aj o možné rozštiepenie eurozóny. "Tento rozkol by Európu zaviedol ešte do oveľa hlbšej krízy, nielen tej finančnej," vyhlásil.
 
Rakúska Národná rada začala nové pôžičky Grécku prerokovávať o 9:00 SELČ a debata by mohla trvať niekoľko hodín. Ako jeden z prvých sa pred poslancov postavil kancelár Werner Faymann. "Je to len príležitosť, nič viac ... Dajme im (Grékom) túto šancu," povedal o treťom záchrannom programe. "Patríme k jednotnej Európe, profitujeme z toho, a preto máme za zjednotenú Európu aj zodpovednosť," dodal kancelár.
 
Debata v rakúskom parlamente je však kvôli striktnému odporu opozície voči ďalším pôžičkám pre Grécko pomerne živá, napríklad šéf protiimigrantskej a euroskeptickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinz-Christian Strache svojich kolegov nabádal, aby nedávali súhlas s "vyhadzovaním peňazí" na záchranný program Aténam. "Nejde o žiadny záchranný program pre Grécko, ale o program určený bankám a špekulantom," povedal.
 
Eurozóna v pondelok predbežne súhlasila s ďalším záchranným programom pre predlžené Grécko, teraz však musí prejsť schvaľovacími procedúrami vo všetkých krajinách platiacich jednotnou menou. V niektorých z nich je pre ďalšie rokovania potrebný súhlas parlamentu: zelenú takto dali svojej vláde už v stredu napríklad francúzski poslanci.
 
Nečaká sa, že by v Rakúsku či Nemecku schvaľovanie záchranného programu sprevádzali väčšie ťažkosti. Konzervatívny blok nemeckej kancelárky Angely Merkelovej už vo štvrtkovom skúšobnom hlasovaní začiatok vyjednávania eurozóny o financiách pre Grécko podporil, proti sa podľa agentúry AP vyslovilo len 48 z 311 poslancov. Nemecká vládna koalícia konzervatívcov a sociálnej demokracie kontroluje 504 zo 631 kresiel v Bundestagu. K záchrannému programu sa pritom vyjadrujú ústretovo nielen sociálni demokrati (SPD), ale aj niektoré opozičné strany.
Viac o téme: NemeckoGréckoRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu