Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Miliardár rozbehol nový projekt: Varuje pred budúcnosťou, ľudstvu hrozí scenár ako v Terminátorovi!

Scénka z filmu Terminátor. Zobraziť galériu (4)
Scénka z filmu Terminátor. (Zdroj: Profimedia)

BRATISLAVA - Pozor na vyspelú umelú inteligenciu! Jeden z najväčších inovátorov a vynálezcov na svete sa púšťa do novej investície. Svoje milióny vrazil do výskumu, ktorý má zabezpečiť, že ľudstvo nestretne scenár ako z akčného filmu Terminátor. Vo filme prevzali roboti kontrolu nad zbraňami a spôsobili ľudstvu armagedon.

Najmocnejší ľudia sveta vysielajú varovania o možno "scenári Terminátor", v ktorom roboti prevezmú kontrolu nad ľuďmi. Miliardár, vynálezca a filantrop Elon Musk, ktorý je známy svojim vesmírnym programom SpaceX, teraz chce napumpovať 11 miliónov dolárov do 37 prjektov, ktoré by nás mali ochrániť pred prípadnou zabijáckou umelou inteligenciou.

Zladiť roboty s ľudskou iracionalitou a etikou

Inovátor Musk sa cez jeho program Open Philantropy, organizovaný inštitútom Future of Life Institute, chce posnažiť, aby umelá inteligencia bola "robustná a prínosná". Jeden projekt je zameraný na to, aby superinteligentné systémy boli späté s ľudskými hodnotami, iný zase má za úlohu udržať pod kontrolou autonómne zbrane pod "zmysluplnou ľudskou kontrolou".

Miliardár rozbehol nový projekt:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Ďalšie projekty sú zamerané na to, aby zaistili počítačom určitý stupeň etiky a morálneho uvažovania či iracionálneho porozumenia, aby ich práca zostala spojená s ľudskými záujmami. Benjamin Rubinstein z univerzity v Melbourne dostal 100 tisíc dolárov na to, aby skúmal "sofistikovaných nepriateľov útočiacich na systémovú bezpečnosť" cez smartfóny, sociálne médiá.

Gates a Hawking upozorňujú na umelú inteligenciu

K najznámejším menám, ktoré volajú po obozretnom využití umelej inteligencie, sa zaradil aj Bill Gates či Stephen Hawing. Dá sa konštatovať, že aj oni inšpirovali Muska, aby do tohto projektu investoval. "Nebezpečenstvo Terminátorového scenára nie je o tom, že sa to určite stane, no treba sa zamerať na budúce dopady umelej inteligencie," vyhlásil Max Tegmark z inštitútu Future of Life Institute.

Miliardár rozbehol nový projekt:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Musk 7 miliónov dá na projekty, ktoré sa rozbehnú v septembri a zvyšné 4 na oblasti, ktoré budú najsľubnejšie. Ešte v januári tohto roka sa nechal počuť, že "Títo všetci výskumníci hovoria, že bezpečnosť umelej inteligencie je dôležitá. Súhlasím s nimi, preto som sa rozhodol podporiť 10 miliónmi projekty, ktoré umelú inteligenciu udržia v mantineloch prínosných pre ľudstvo."

Musk je pôvodom z Južnej Afriky. Korene má však kanadsko-americké. Biznismen, podnikateľ, vynálezca, inovátor založil platobný systém PayPal či vesmírny program SpaceX. Šéfuje tiež firme Tesla Motors.

Miliardár rozbehol nový projekt:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Iniciatívu podporuje aj Jaan Tallinn, vynálezca Skypeu a jeden zo zakladateľov inštitútu Future of Life Institute. Ten vývoj umelej inteligencie prirovnal k štartu rakety. "Budovanie vyspelej umelej inteligencie je ako štart rakety. Prvou úlohou je vyvinúť čo najvyššiu akceleráciu, no po štarte je dôležité sústrediť sa na riadenie."

Viac o téme: RobotMilionárElon Musk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu