Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Miliardári tvrdia, že ľudstvo žije v počítačovej simulácii: Ich projekt nás má zachrániť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: wikipedia.org)

NEW YORK - Teória, že by sme mohli všetci žiť v počítačovej simulácii, sa stala takou populárnou medzi technickými elitami v Silicon Valley, že dvaja miliardári teraz zrejme požiadali vedcov, aby ju pomohli prelomiť, nech ľudstvo môže opäť prebývať v realite. Napísal o tom denník The New Yorker v profile o Samovi Altmanovi, prezidentovi spoločnosti Y Combinator, ktorý sa podieľa na spoluriadení projektu OpenAI.

Neuveriteľné spojenie technologických gigantov: Google, Facebook, Amazon, IBM a Microsoft idú zmeniť ľudstvo!

Profil o Samovi Altmanovi sa zaoberá nielen jeho podnikateľskými začiatkami a úspechmi na technologickom poli, ale nevyhýba sa ani zvláštnym aspektom Altmanovho charakteru. Podnikateľ diskutuje aj o svojej teórii, že sme riadení technológiami, čiže ľudské bytosti sú len postavami v počítačovej simulácii niekoho iného.

Táto myšlienka si získala medzi elitami v Sillicon Valley obľubu a dokonca o nej v minulosti prehovoril aj Elon Musk, ktorý stojí za úspechom takých firiem, akými sú PayPal, Tesla či SpaceX. Teraz to však vyzerá tak, že dvaja anonymní miliardári sa rozhodli s touto domnienkou aj niečo urobiť.

"Mnoho ľudí v Silicon Valley sa stalo posadnutými simulačnou hypotézou, argumentom, že to, čo prežívame ako realitu, je v skutočnosti vyrobené v počítači; dvaja tech miliardári zašli tak ďaleko, že tajne zapojili vedcov do práce na tom, aby nás vyviedli z tejto simulácie," píše sa v profile.

Elon Musk
Zobraziť galériu (2)
Elon Musk  (Zdroj: TASR/AP)

Článok v The New Yorker presnejšie neuvádza, kto majú byť títo dvaja bohatí muži, ale na základe odhadu by mohlo ísť podľa Business Insider o samotného Elona Muska, či Altmanovho priateľa Petra Thiela. Je teda vidieť, že ľudia naozaj berú túto teóriou vážne a podľa Muska je práve teraz najpopulárnejšou témou na rozhovor.

Musk sa vo svojom prejave na konferencii Code Tech v Kalifornii v júni tohto roka vyjadril: "Myslím si, že najsilnejším argumentom pre to, že pravdepodobne žijeme v simulácii, je nasledovné. Pred 40 rokmi sme mali Pong - dva obdĺžniky a bodku. To je to, kde sme boli. Teraz o 40 rokov neskôr máme fotorealistické 3D simulácie s miliónmi ľudí, hrajúcimi súčasne a každý rok sa to zlepšuje. A čoskoro budeme mať virtuálnu realitu, budeme mať rozšírenú realitu."

Podľa neho pravdepodobnosť, že žijeme v skutočnej realite, je jedna ku miliardám. Musk napokon dodal, že by sme mali vlastne dúfať, že žijeme v simulácii, "inak, ak civilizácia prestane napredovať, môže to byť kvôli nejakej katastrofálnej udalosti". Buď sa dostaneme k bodu, kedy budeme tvoriť simulácie na nerozoznanie od skutočnosti, "alebo civilizácia zanikne". Otázne teda je, či by práve on chcel prelomiť tieto reťaze, ktoré z nás môžu robiť iba bezmocné bábky.

Viac o téme: Elon MuskSam Altman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu