Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zdravotníci varujú: Do Európy prenikla mäsožravá baktéria, následky sú väčšinou fatálne

Baktéria rozožiera ľudské tkanivo Zobraziť galériu (2)
Baktéria rozožiera ľudské tkanivo (Zdroj: Profimedia, YouTube)

VARŠAVA - Poľské ministerstvo zdravotníctva varovalo pred smrteľnou baktériou, ktorá sa skrýva v Baltskom mori a môže spôsobiť smrť. Mikroorganizmus ohrozuje predovšetkým rizikové skupiny, ako sú deti, staršie osoby a ľudí s oslabeným imunitným systémom

Poľské úrady upozornili obyvateľov, najmä tých, ktorí žijú alebo dovolenkujú v pobrežnom meste Gdansk, aby boli obozretní pri kúpaní sa v Baltiku, pretože zistili, že sa tam nachádza masožravá baktéria vibrio vulnificus. Doteraz sa vyskytovala len v teplých tropických vodách, no podarilo sa jej dostať už aj do Európy.

Zdravotníci varujú: Do Európy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Profimedia, YouTube)

"Vyvarujte sa expozícii morskej vody do rán, pretože to môže viesť k infekcii," píše regionálny epidemiologický úrad na svojich stránkach wsse.gda.pl. Nakaziť sa však dá aj orálne.

 

Turistka (51) sa v sprche nakazila smrteľnou baktériou: Museli jej amputovať takmer všetky končatiny

Baktéria, známa aj ako "Kliatba Karibiku" alebo "Námorné Vibrio", napáda prevažne ľudí s oslabenou imunitou. K obzvlášť ohrozeným rizikovými skupinám patria ľudia chorí na cukrovku, reumu, artritídu, anémiu, hepatitídu či cirhózu.

Zábery sú nevhodné pre osoby s citlivou povahou

Medzi hlavné príznaky patrí nevoľnosť, zvracanie horúčka, bolesť brucha či kožné lézie spojené so zápalom spojivového tkaniva. V prípade, že skonzumujete kontaminované morské plody, môže sa objaviť gastroenteritída. Ak sa nákaza nelieči, zvyčajne máva fatálne následky. Tento rok na ňu v Mexickom zálive zomreli už dvaja ľudia.
 

Viac o téme: PoľskoBaltské moreMäsožravá baktéria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu