Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

FOTO, ktorá rozhádala internet: Psychológ povedal pravdu o kúpaní rodičov s deťmi

Komik Torben Chris spustil lavínu reakcií
Komik Torben Chris spustil lavínu reakcií (Zdroj: Facebook/Torben Chris)

ŽILINA – Je kúpanie rodičov s deťmi prirodzené a úplne normálne? To je otázka, ktorú si kladie väčšina rodičov, keď učia svoje ratolesti hygienickým návykom. Hranica medzi dovoleným a zakázaným však môže byť tesná. Spýtali sme sa psychológa Daniela Kotrča, kedy je spoločné kúpanie s dieťaťom možné označiť za neprimerané.

Minulý týždeň vyvolala pobúrené reakcie niektorých ľudí fotografia otca, ktorý sa vo vani kúpe so svojou dvojročnou dcérou. Záber, na ktorom sú vo vode obaja nahí, následne zverejnil na Facebooku. Dočkal sa však odsúdenia a obvinenia z pedofílie. Zároveň ale treba podotknúť, že mnohým sa fotografia nezdala byť ničím zarážajúca a ďalší otcovia a matky priznali, že sa s deťmi bežne kúpu.

Kúpanie v prírode si dobre premyslite: Toto sú najväčšie skryté hrozby slovenských vôd!

Spýtali sme sa teda žilinského psychológa Daniela Kotrča z Ambulancie klinickej psychológie NEONYX, do akého veku je kúpanie s deťmi v poriadku a odkedy alebo za akých okolností už nie. Zaujímalo nás tiež, či je bežné, keď sa deti kúpu s rodičom opačného pohlavia. Nenarušuje takéto správanie psychosexuálny vývoj detí? Alebo ide o nejaký druh perverzie?

Prílišný exhibicionizmus?

„Nahota je prirodzená a zároveň intímna. Kúpať sa s dvojročnou dcérou nie je problém, nepokladám to za prejav pedofílie. Vnímam to skôr ako exhibicionizmus, keď má otec potrebu seba a dcéru v nahote podsúvať na fotke iným ľuďom. Nevedno, koľko ‚priateľov‛ zdieľa na svojom Facebooku,“ myslí si psychológ.

Intimita by podľa odborníka mala s vekom dieťaťa rešpektovať aj jeho potreby a vývinové zákonitosti. „Keď má dieťa 2-3 roky, prípadné spoločné kúpanie by sa malo postupne posúvať ku kúpaniu dieťaťa bez rodiča vo vani, avšak ešte stále za jeho asistencie zvonka. Do popredia tak kladiem potreby dieťaťa a nie potreby rodiča,“ dodal Kotrč s tým, že bublina okolo fotografie otca s dcérou vo vani a jeho označenie za pedofila je vcelku prehnanou reakciou. Otcova prezentácia nahoty a spoločného kúpania s dcérou na sociálnej sieti je však už otázna.

FOTO, ktorá rozhádala internet:
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: Facebook/Torben Chris)

Viac o téme: KúpeľPedofíliaPsychológ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu