Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Vedci varujú pred skrytou zdravotnou hrozbou: Morské plody obsahujú škodlivú mikroprísadu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

GENT - Chutia vám plody mora? Ak áno, majte sa na pozore. Podľa novej štúdie belgických vedcov sa v telách morských živočíchov usádzajú nebezpečné častice, ktoré môžu vyvolávať rôzne zdravotné ťažkosti a hromadia sa v ľudskom tele.

Do krvného riečiska sa pri pravidelnej konzumácii plodov mora vstrebáva aj množstvo mikročastíc z plastov, varujú vedci. Ak morské živočíchy konzumujete pravidelne, za rok môžete prijať až 11-tisíc mikročastíc plastov, ktorými sú moria a oceány znečistené.

Desivý vedecký objav, na ktorom pracoval aj Slovák: V rybách sa ukrýva nebezpečenstvo

Podľa vedcov sa voľným okom neviditeľné plastové úlomky nachádzajú najmä v telách slávok, ustríc a iných mäkkýšov. Hoci až 99 percent týchto mikročastíc dokáže telo vylúčiť, jedno percento z nich sa v tele naväzuje na tkanivá.

Môžu vyvolávať zápaly

Vedci z univerzity v Gente tvrdia, že množstvo plastov, ktoré ľudské telo absorbuje, sa bude časom zvyšovať vďaka znečisteniu oceánov. Plastové mikročastice v organizme môžu vyvolávať napríklad zápaly alebo spôsobovať iné zdravotné ťažkosti.

Každú jednu minútu končí vo svetovom oceáne ďalších päť biliónov plastových mikročastíc, čo je ekvivalentné jednému plnému kamiónu naloženému plastovým odpadom. Do roku 2050 vyložia svoj náklad do mora štyri pomyselné nákladiaky za minútu. Plastom bude trvať desaťročia až stáročia, kým sa v oceáne rozložia na malé kúsky. Mnohí z vedcov dokonca veria, že sa tak nikdy celkom nestane. Viac sa dočítatej na stránke Sky Ocean Rescue.

Vedci varujú pred skrytou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

Viac o téme: PlastyPlody mora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu