Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Islamský štát zverejnil údajné vyhlásenie atentátnika z Kuvajtu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DUBAJ – Teroristická organizácia Islamský štát zverejnila zvukový záznam s údajným vyhlásením militanta, ktorý v piatok pri samovražednom bombovom útoku v šiitskej mešite v Kuvajte zabil 27 ľudí, informovala dnes agentúra Reuters.

Vyhlásenie sa skladá prevažne z veršov Koránu. Rečník taktiež kritizuje šiitských moslimov, ktorí podľa neho môžu očakávať pomstu za urážku islamu. Ministerstvo vnútra Kuvajtu v nedeľu informovalo, že bombovým útočníkom bol saudskoarabský občan Fahd Sulajmán Abdul Muhsin Kabáa. Na kuvajtské letisko priletel v piatok skoro ráno, len niekoľko hodín pred tým, ako v šiitskej mešite imáma Sádika odpálil na sebe výbušninu.

Piatkový samovražedný útok, ku ktorému sa následne prihlásila sunnitská extrémistická organizácia Islamský štát, bol v Kuvajte vôbec prvým takéhoto druhu. Šiiti, ktorým mešita patrí, tvoria približne 30 percent obyvateľstva emirátu.

Islamský štát - aktívny v Sýrii a Iraku - sa okrem mešity v meste Kuvajt priznal aj k útoku osamelého strelca na pláži v Tunisku, ktorý sa stal takisto v piatok. Zabitých bolo pri ňom 38 ľudí, väčšinou zahraničných turistov.

V posledných mesiacoch sa džihádisti z Islamského štátu prihlásili k zodpovednosti za celú sériu útokov na šiitské mešity v Saudskej Arábii a Jemene. Táto radikálna sunnitská organizácia považuje totiž šiitov za kacírov.

Viac o téme: KuvajtIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu