Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rakúšania sa vzopreli EÚ: Prestali vybavovať žiadosti o azyl, žiadajú kvóty

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Rakúsko prestalo vybavovať žiadosti o azyl, oznámila včera ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová. Viedeň sa tak podľa nej snaží tlačiť na ďalšie krajiny Európskej únie, aby viac pomáhali v preberaní prisťahovaleckej vlny na starý kontinent. Vyzvala európskych partnerov na stanovenie kvóty pre prijímanie imigrantov.

Podľa diplomatov v Bruseli hrozí ale, že systém kvót nebude v najbližšej dobe možné presadiť pre široký odpor v únii. Proti sa stavia 10 z 28 krajín EÚ, vrátane tých ľudnatých, čo stačí na to, aby neboli odhlasované. Okrem iného Slovensko a ostatné štáty višegrádskej štvorky (V4) odmietajú podobné prerozdeľovanie utečencov.

Rakúsko nemieni ďalej udeľovať toľko azylov a chce byť menej atraktívne pre prisťahovalcov z iných kontinentov, ktorých si podľa ministerky musia brať aj ďalšie únijnej krajiny. "Zatiaľ sme (od partnerov) počuli len izolované vyhlásenie o zámeroch, ktorá nás nikam neposunuli," uviedla v miestnej tlači rakúska politička pred utorňajšom zasadnutím ministrov vnútra všetkých 28 členských krajín EÚ. Počet žiadateľov o azyl v Rakúsku sa podľa Viedne v januári až apríli zvýšil o 160 percent.

Európska komisia navrhla riešiť príchod desaťtisícov imigrantov z Afriky a Blízkeho východu zavedením kvót, ktoré by určili počty prijatých utečencov v jednotlivých členských krajinách. Popri štátoch V4 je tiež proti napríklad Británia. Výhrady majú aj Nemecko a Francúzsko, ktoré by dohromady mali podľa návrhu prijať takmer 40 percent utečencov.

Podľa diplomatov z Bruselu citovaných agentúrou AP desiatka krajín, ktorá sa stavia na odpor, požaduje, aby systém bol dobrovoľný, nie záväzný. A aj niektoré krajiny, ktoré myšlienku podporujú, zase chcú zmeniť pomer prijímaných utečencov - ten, ktorý navrhuje komisia, ich vraj znevýhodňuje, pretože už ich dosť prijali v minulosti. Jeden činiteľ upozornil, že v súčasnosti nie je v únii dostatočná väčšina potrebná na schválenie tohto plánu.

Viac o téme: Migranti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu