Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VIDEO Putinova tajná špiónka prehovorila: Bola som obludou ruskej továrne na propagandu!

Ľudmila Savčuková Zobraziť galériu (3)
Ľudmila Savčuková (Zdroj: Youtube/AFP News Agency)

PETROHRAD - Ľudmila Savčuková pracovala ako online špiónka Kremľa až do chvíle, kým sa nedopočula o vražde Borisa Nemcova, Putinovho oponenta. Dostala za úlohu vydávať sa za ženu v domácnosti a obhajovať ruského velikána na sociálnych sieťach. Jedného dňa však došlo k úniku informácií a jej misia sa skončila.

Správa o smrti Borisa Nemcova ju šokovala a zarmútila. „Cítila som guľku medzi mojimi vlastnými ramenami,“ spomína na udalosť, keď bol kremeľský kritik zastrelený neďaleko Červeného námestia. Napriek tomu musela niekoľko hodín po udalosti písať príspevky, v ktorých bývalého vicepremiéra očierňovala a vraždu pripisovala jeho vlastným priateľom, nie vládnym predstaviteľom.

Prestížny magazín odhalil útok ruskej propagandy na Slovákov: Vymývanie mozgov!

VIDEO Putinova tajná špiónka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/AFP News Agency)

Obamu sme nazývali „opicou“

„Bola som agentkou 007 a splnila som svoju úlohu,“ vysvetľuje Savčuková, ktorá bola z udalosti taká rozrušená, že sa vtedy takmer prezradila. Pod pojmom „007“ novinárka opisuje svoje tajné poslanie v propagandistickej mašinérii na podporu ruského prezidenta.

Asi dva mesiace patrila Savčuková medzi desiatky internetových „trollov“ v spoločnosti s krycím názvom Internet Research v anonymnej štvorpodlažnej budove v Petrohrade. Jej úlohou bolo dvanásť hodín denne oslavovať Kremeľ a kritizovať jeho nepriateľov na sociálnych sieťach, blogoch či v diskusiách online médií. Úlohou „trollov“ bolo napadnúť akéhokoľvek nepriateľa ruských orgánov – oponentov Putina, proeurópskych Ukrajincov, dokonca aj Baracka Obamu, ktorý bol kvôli svojej tmavšej pokožke označený za „opicu“!

„Mali sme tlmočiť, akým dobrým človekom a veľkou postavou je Putin, oponentov vykresľovať ako zlých a Obamu ako idiota,“ pokračuje Savčuková, ktorá zhromažďovala dôležité informácie a robila tajné videozáznamy z „továrne“ na propagandu, v ktorej sa cítila ako skutočná špiónka, povedala v rozhovore pre Sunday Telegraph.

Dohoda o mlčanlivosti

Jej tajná misia však skončila v marci, keď došlo k úniku informácií a z „lukratívneho“ miesta ju vyhodili. Teraz vedie otvorenú kampaň proti politike a propagande Kremľa: „Chcem, aby prestali. Títo ľudia pomocou propagandy ničia objektivitu a odvádzajú od občianskych protestov. Najhoršie na tom je, že predstierajú, že patria k občanom Ruska.“

Savčuková teraz žaluje spoločnosť za porušenie pracovného práva, pretože nikdy nedostala zmluvu a výplatu dostala iba v hotovosti. Pracovala pre ňu v čase od 2. januára do 11. marca 2015. Dva dni po 12 hodín a  potom mala dva dni voľno v „armáde jeho blogerov“. Savčuková ďalej prezradila, že sa vydávala za ženu v domácnosti bez perspektívy. Počas „špionáže“ blogerov sledovala kamera na pracovisku, kontrolovali im maily a museli mať v poriadku Facebook. Súčasne museli podpísať dohodu o mlčanlivosti. Každý z nich mal vytvorenú umelú identitu a narúšal verejné diskusie a názory.

VIDEO Putinova tajná špiónka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/AFP News Agency)

Za všetko mohol Západ

Dôležitou úlohou bolo zdiskreditovať Západ. Ďalší troll, ktorý „továreň“ takisto opustil, bol jej kolega Marat Burkkhard (40), ktorý verejne priznal, že „Amerika a Obama boli jednou z najhlavnejších tém, o ktorých sme každý deň písali.“ Keď boli v Spojených štátoch nepokoje, museli písať, že Obamova politika v čiernej komunite neuspela a situácia je stále napätá. Ukrajina bola ďalšou horúcou témou. Denne písali, ako sú bombardovaní chudobní ľudia v Donecku, ako strieľajú ženy a deti a na vine je NATO.

Burkkhard pracoval v oddelení so zameraním na provinčné on-line fóra a za jednu pracovnú zmenu musel napísať 135 provládnych pripomienok. Keďže potreboval peniaze, vzal aj takúto prácu. Za dva mesiace tu za robil 45-tisíc rubľov mesačne (716 eur). „Najnepríjemnejšie pre mňa bolo, keď sme museli ponižovať Obamu a prirovnávať ho k opici,“ priznal a dodal, že to jednoducho musel urobiť.

Kremeľ spoluprácu popiera

Financovanie „továrne“ do dnešného dňa ostáva záhadou a spoločnosť nemá ani žiadne verejné telefonické kontakty. Na oknách sú celý deň stiahnuté žalúzie a podľa niektorých odborníkov by v takýchto propagandistických firmách mohlo pracovať tisíce Rusov. Budova, v ktorej „továreň“ sídli, je spojená s menom ruského podnikateľa Jevgenija Prigozhina, na fotografiách s ruským prezidentom - jeho spoločnosť vyhrala štátne výberové konanie.

Dmitrij Peskov, hovorca Putina, uviedol, že Kremeľ o žiadnom podobnom výskume nevie. „Aby som bol úprimný, o tejto agentúre nič nevieme a nikdy sme s ňou nespolupracovali. Ani sme s ňou nemohli spolupracovať, pretože nevieme, čomu sa venuje a či existuje,“ uzavrel Peskov.

Podľa slov Savčukovej bola Nemcova smrť „ukážkou toho, že akýkoľvek oponent alebo občan, ktorý sa dožaduje svojich práv, môže byť zlikvidovaný bez následnej zodpovednosti. Viem, že každý, dokonca aj ja, by mohol byť na jeho mieste,“ dodala podľa The Telegraph.

Viac o téme: Ľudmila Savčuková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu