Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Žiadny nárok na súkromie: Hackeri nabúrali vládne počítače, naprázdno neodišli!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON – Hackerom sa podarilo vniknúť do počítačov amerického vládneho Úradu personálneho manažmentu (OPM) a dostať sa k údajom až 4 miliónov terajších a bývalých federálnych zamestnancov. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na americký bezpečnostný zdroj.

Zdroj uviedol, že za útokom zrejme stojí zahraničný subjekt alebo vláda. Podľa médií majú americké úrady podozrenie, že útok pochádzal z Číny. FBI informovala, že spustila vyšetrovanie a kybernetickí útočníci sa za svoj čin budú zodpovedať. OPM zaznamenal ešte v apríli, že jeho informačné systémy napadol škodlivý softvér. Ministerstvo vnútornej bezpečnosti následne začiatkom mája zistilo, že útok ohrozil údaje personálneho úradu. Podľa zdroja agentúry Reuters z ministerstva vnútornej bezpečnosti kybernetický útok zasiahol informačné systémy OPM a dátové stredisko ministerstva vnútra, ktoré slúži ako centrum zdieľaných služieb pre federálne inštitúcie. 

OPM oznámil, že medzičasom sprísnil bezpečnostné opatrenia svojich informačných sietí. "Počas uplynulých mesiacov sme zaznamenali niekoľko masívnych útokov na dáta, ktoré zasiahli milióny Američanov," vyhlásil demokratický kongresman Adam Schiff z výboru pre spravodajské služby. Ostatný útok je podľa neho však "obzvlášť šokujúci, pretože Američania by očakávali, že federálne počítačové siete budú mať to najlepšie zabezpečenie".

OPM sa už v minulosti stal obeťou kybernetického útoku, podobne ako počítače ministerstva zahraničných vecí, poštovej služby U.S. Postal Service a Bieleho domu, pripomína Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu