Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Le Penová prišla na konferenciu do Prahy, s Klausom bola na pive

Marine Le Penová
Marine Le Penová (Zdroj: SITA)

PRAHA – Predsedníčka francúzskej ultrapravicovej strany Národný front (FN) Marine Le Penová prišla v utorok do Prahy, kde sa dnes v priestoroch Poslaneckej snemovne zúčastní na konferencii s názvom Európsky mier a prosperita po EÚ. Ešte predtým však stihla zájsť s bývalým prezidentom Václavom Klausom na pivo, čo dokazujú aj fotografie, ktoré si umiestnila na Facebook, uviedol dnes spravodajský server Novinky.cz.

Konferenciu organizuje Jiří Janeček, predseda Občianskej konzervatívnej strany (O.K. strana) a bývalý poslanec za Občiansku demokratickú stranu (ODS). Spolupodieľa sa na nej aj poslanec Radim Fiala, ktorý v utorok spolu s Tomiom Okamurom vstúpil z hnutia Úsvit priamej demokracie a obaja oznámili založenie novej strany.

Snímkami s Le Penovou sa podľa servera Novinky.cz pochválil na profile inštitútu nesúceho jeho meno aj Klaus. "Moderní ľavicoví politici by si, samozrejme, zaobstarali selfie. My s Marine Le Penovou sme si radšej dali pivo," uviedol Klaus v komentári k fotografiám.  Šéfka FN zdedila vedenie strany po svojom otcovi Jeanovi-Marie Le Penovi, ktorý sa preslávil svojimi kontroverznými výrokmi o holokauste a prisťahovalectve, pripomenuli napísali Novinky.cz. 

Sama Le Penová v ostatnom čase rétoriku strany mierni a so svojím otcom sa nedávno rozišla v zlom. Začiatkom týždňa dokonca Národný front pozastavil Le Penovi členstvo v strane. Proti jej pozvaniu do Poslaneckej snemovne českého parlamentu sa už vyslovili zelení. 

 "Marine Le Penová rozhodne nie je 'umiernenou' političkou, za ktorú sa v ostatnom čase snaží vydávať. Pripomeňme si napríklad jej výrok, v ktorom prirovnala francúzskych občanov moslimského vyznania k nacistickým okupantom. Zároveň ju a jej politickú stranu považujem za bezpečnostné riziko pre Európu. Najmä z dôvodu jej prepojenia s putinovským režimom v Rusku," povedal senátor za Stranu zelených Václav Láska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu