Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Najšťastnejšou krajinou sveta Švajčiarsko: Takto dopadlo Slovensko, Česi nás opäť porazili!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

NEW YORK - Najšťastnejšou krajinou sveta je podľa nového prieskumu Švajčiarsko. Obsadilo prvú priečku v tretej správe iniciatívy OSN pre riešenie udržateľného rozvoja (SDSN), oznámila dnes stanica BBC.

V prvej pätici sa ďalej umiestnili Island, Dánsko, Nórsko a Kanada. Dokument s názvom The World Happiness Report vychádza z prieskumu Gallupovho inštitútu, pričom zohľadňuje premenné ako priemerná dĺžka života, miera korupcie, sociálna sloboda či výška reálneho HDP na osobu. Slovensko sa v rebríčku umiestnilo na 45. mieste, ČR je na 31. priečke. Najmenej šťastnými krajinami sveta sú Togo, Burundi, Sýria, Benin a Rwanda.

Správa vyhodnocuje tieto faktory v 158 krajinách sveta a jej zámerom je ovplyvniť vládnu politiku jednotlivých štátov. SDSN pozostáva z akademikov, vládnych predstaviteľov a zástupcov súkromného sektora. Prvú správu z tejto série zverejnila iniciatíva v roku 2012.

"Stúpajúca miera šťastia obyvateľstva je považovaná za pravý dôkaz sociálneho pokroku a cieľ verejnej politiky. Výsledky nášho prieskumu využíva čoraz viac národných i regionálnych vlád na zlepšenie života obyvateľstva," tvrdí SDSN.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu