Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vyslanie inštruktorov z USA je prvým krokom k dodávkam zbraní na Ukrajinu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON/MOSKVA – Rusko vyjadrilo znepokojenie v súvislosti s vyslaním amerických výsadkárov na Ukrajinu a označilo to za prvý krok k dodávkam najmodernejších amerických zbraní pre ukrajinské ozbrojené sily.

Podľa agentúry TASS to v piatok v Moskve uviedol hovorca ruského rezortu diplomacie Alexandr Lukaševič v reakcii na príchod takmer 300 amerických inštruktorov, ktorí na Ukrajine budú viesť výcvik šiestich rôt ukrajinskej Národnej gardy. 

"Pokiaľ je nám známe, v programe cvičenia je aj nácvik zaobchádzania so zbraňami a technikou západnej výroby," upozornil Lukaševič. Podľa neho to možno považovať za "prvý krok k dodávkam súčasných amerických zbraní, po ktorých tak túžia" kyjevskí prívrženci vojenského riešenia konfliktu. Upozornil, že prítomnosť amerických výsadkárov na Ukrajine protirečí minským mierovým protokolom.    

Moskovský Kremeľ varoval, že príchod amerických výsadkárov na Ukrajinu by mohol destabilizovať situáciu na východe krajiny, kde sa odohráva konflikt medzi vládnymi silami a proruskými separatistami. V reakciu na kritiku Ruska dnes americký Pentagón informoval, že americkí vojenskí inštruktori poskytujú učebné programy ukrajinskej armáde už 20 rokov. Zdôraznil tiež, že výcvik nesúvisí so situáciou na východe Ukrajiny. 

S výcvikom sa začne 21. apríla. Podľa ukrajinských a ruských agentúr na Ukrajinu pricestovalo 290 príslušníkov 173. výsadkovej brigády pozemných síl americkej armády. Brigáda je dislokovaná v talianskej Vicenze. Americkí vojaci by mali viesť výcvik šiestich rôt ukrajinskej Národnej gardy, pričom dôraz sa bude klásť "na zaistenie vnútornej bezpečnosti na Ukrajine a jej obranu", spresnila nedávno podľa agentúry RIA Novosti nemenovaná predstaviteľka amerického ministerstva obrany. Paralelne s výcvikom sa podľa nej uskutočnia aj školenia členov veliteľských štábov.

Vyslanie inštruktorov z USA
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu