Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Moslimovia žiadajú zdvojnásobiť počet mešít: Jednoducho to nestačí!

Dalil Boubakeur
Dalil Boubakeur (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Počet mešít vo Francúzsku nestačí, uviedol v sobotu Dalil Boubakeur, predseda Francúzskej rady pre moslimský kult (CFCM), a vyzval, aby sa do dvoch rokov ich počet zdvojnásobil. Informovali o tom dnes francúzske médiá.

Vo Francúzsku sa k praktizujúcim moslimom hlási okolo sedem miliónov ľudí, ktorí majú k dispozícii 2200 mešít. Podľa Boubakeura to však nestačí - žiada preto, aby sa počet mešít v priebehu dvoch rokov zdvojnásobil.

Na každoročnom Výročnom zhromaždení moslimov Francúzska, ktoré sa počas víkendu konalo v areáli výstaviska Le Bourget pri Paríži, Boubakeur nespresnil, z akých zdrojov by sa stavba nových mešít mala financovať. Francúzska vláda sa však aj v minulosti snažila zabrániť tomu, aby peniaze na podobné projekty prišli zo zahraničia.

Hovorca francúzskej biskupskej konferencie Olivier Ribadeau-Dumas označil Boubakeurovo želanie ohľadom nových mešít za "legitímne". "Moslimovia - podobne ako aj kresťania a židia - musia praktizovať svoje náboženstvo," vysvetlil pre rozhlasovú stanicu Europe 1.

Politická strana Národný front (FN) však požiadavku CFCM rozhodne zamietla a označila ju za absurdnú a nebezpečnú. 

FN poukázal na nejasnosti okolo financovania výstavby mešít. "Finančná pomoc od niektorých štátov, ktoré udržiavajú kontakty s najhoršími džihádistickými hnutiami vo svete, je jasným ohrozením bezpečnosti štátu," upozornil FN vo svojom vyhlásení.

Podľa zákona z roku 1905 francúzsky štát nefinancuje výstavbu miest náboženského kultu, ale štátne orgány môžu v projekte výstavby vystupovať ako ručiteľ za úver či lízing.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu