Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Irán o novej jadrovej dohode: Rezolúcie OSN budú neplatné!

Mohammad Džavád Zaríf
Mohammad Džavád Zaríf (Zdroj: SITA)

DUBAJ - Všetky rezolúcie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) súvisiace s jadrovým programom Iránu budú okamžite neplatné v prípade, že sa islamskej republike podarí dosiahnuť konečnú dohodu so svetovými mocnosťami. Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf to povedal v sobotňajšom televíznom rozhovore, z ktorého citovala tlačová agentúra Fars.

Predstaviteľ po návrate z rokovaní vo švajčiarskom Lausanne taktiež upozornil, že spoluprácu na základe dohody bude môcť "ktorákoľvek strana" ukončiť, ak zaznamená jej "porušovanie druhou stranou". Podobné vyjadrenie predtým zaznelo aj z úst prezidenta USA Baracka Obamu, ktorý nevylúčil opätovné uvalenie sankcií na Irán, ak by neplnil svoje záväzky.

Úspech minulotýždňových rokovaní, ktoré priniesli rámcovú dohodu, Zaríf pripísal tomu, že Irán vyjednával z pozície sily. "Pochopili, že iránsky jadrový program nemôžu zastaviť," povedal minister. Výsledkom najnovšieho kola rokovaní o jadrovom programe Iránu je stanovenie rámca pre konečnú dohodu, ktorú by mali zúčastnené strany dosiahnuť v priebehu troch mesiacov. Podľa vyhlásenia vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničné veci Federicy Mogheriniovej v úlohe koordinátorky sa islamská republika okrem iného zaviazala, že nebude vyrábať vysokoobohatené plutónium, zatiaľ čo mocnosti sľúbili zrušiť sankcie voči Teheránu po tom, ako jadrová agentúra OSN potvrdí, že zmluvu naozaj dodržiava. Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA teraz budú pracovať na definitívnom urovnaní 12 rokov trvajúceho sporu s Iránom, ktorý čelí obvineniam zo snahy získať jadrové zbrane.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu