Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Podľa Obamu je mylné podmieňovať dohodu s Iránom zmenou postoja k Izraelu

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON – Bolo by veľkým omylom podmieňovať jadrovú dohodu s Iránom zmenou jeho nepriateľského postoja k Izraelu. V rozhovore pre americkú sieť rozhlasových staníc National Public Radio (NPR) to v pondelok povedal americký prezident Barack Obama.

"Myslím si, že to je zásadný omyl... Nechceme, aby Irán mal jadrové zbrane práve preto, že sa nemôžeme spoliehať na to, že sa povaha režimu zmení," konštatoval Obama. Izraelskí predstavitelia nesúhlasia s rámcovou dohodou dosiahnutou minulý týždeň medzi skupinou šiestich svetových veľmocí a Iránom, ktorá by obmedzila časti  jadrového programu Teheránu výmenou za uvoľnenie niektorých medzinárodných sankcií. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v piatok vyhlásil, že akákoľvek konečná dohoda s Iránom musí zahŕňať "jasný a jednoznačný záväzok" o práve na existenciu Izraela. Cez víkend odmietla rámcovú dohodu aj izraelská vláda.

Podľa Obamu je to však nereálne. "Ak sa Irán náhle transformuje na Nemecko, Švédsko alebo Francúzsko, potom by sme viedli iné rozhovory o ich jadrovej infraštruktúre," uviedol americký prezident.

USA sú proti zrušeniu iránskych sankcií naraz, v deň, keď začne platiť dohoda

Americký Biely dom dnes povedal, že o tom, kedy a ako rýchlo budú odvolané sankcie uvalené na Irán, sa bude rokovať podrobnejšie na nadchádzajúcich rozhovoroch. A poznamenal, že vláda prezidenta Baracka Obamu je proti zrušeniu sankcií v ten istý deň, ako potenciálny jadrový pakt vstúpi v platnosť. 

"Podrobnosti odvolania sankcií neboli dohodnuté," citovala hovorcu Bieleho domu Josha Earnesta tlačová agentúra Reuters. Earnest povedal novinárom, že "vláda je presvedčená, že by nebolo múdre... jednoducho odvolať sankcie v prvý deň."

Lavrov: Jadrová dohoda s Iránom nevyvolá preteky v zbrojení 

Rámcová dohoda šestice svetových mocností a Iránu o jeho jadrovom programe nepovedie k novým pretekom v zbrojení, uviedol v dnes zverejnenom rozhovore ruský minister zahraničných vecí Sergej.

"Irán bude najviac kontrolovanou a inšpektormi navštevovanou krajinou, ak princípy odsúhlasené v Lausasnne budú prenesené do jazyka praktických dohôd," povedal Lavrov v rozhovore s generálnym riaditeľom Medzinárodnej informačnej agentúry Rusko dnes (Rossija segodňa) Dmitrijom Kiseľovom. "Nie je dôvod na zbrojné preteky," citovala ho agentúra Reuters.

V úryvkoch rozhovoru, ktoré dnes zverejnila ruská tlačová agentúra RIA, Lavrov obvinil USA a Európsku úniu z odkladov pred uzavretím rámcovej dohody minulý týždeň. Povedal tiež, že odvolanie sankcií by pomohlo Rusku, pretože by umožnilo Iránu zaplatiť plne za dohody s ruskou jadrovou agentúrou Rosatom.

Americký minister energetiky Ernest Moniz dnes povedal, že USA a Irán sú na rovnakej strane čo sa týka rámcovej jadrovej dohody uzavretej minulý týždeň, očividne minimalizujúc názorové rozdiely v chápaní dohody oboma stranami. Moniz povedal reportérom v Bielom dome, že nezhody sa zväčša týkajú toho, čo chce ktorá strana zdôrazniť, nie obsahu samotnej dohody, napísala agentúra Reuters.

Vodca libanonského Hizballáhu dnes povedal, že rámcová dohoda s Iránom vylučuje prízrak regionálnej vojny. "Niet pochybností, že iránska jadrová dohoda bude pre región ... významná," uviedol šejk Hasan Nasralláh v rozhovore pre sýrsku televíznu stanicu al-Ichbaríja. "Dohoda, ak dá Boh, vylúči prízrak regionálnej vojny a svetovej vojny," citovala ho agentúra Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu